Beurscommentaar: Uitputting alom

Stand van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op het moment van schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken (2014-05-26): 405,14

Onze conclusies:
Korte termijn: positief
Middellange termijn: correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken op komst
Lange termijn: correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken op komst
NB. Calamiteiten niet aanmerking genomen

De markt heeft in de afgelopen week een poging laten zien om uit de lethargie van de consolidatieEen periode waarin de koersen tijdelijk in zijwaartse richting ten opzichte van de aan de gang zijnde trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken bewegen. In het algemeen geldt dat de prijzen even rust nemen alvorens hun weg te vervolgen. Zie ook congestieperiode. Copyright Vladeracken te komen. De grafieken zien er daardoor iets positiever uit, maar de kansen dat wij een doorbraak krijgen, zijn er niet duidelijk groter door geworden. Overal toont de markt verschijnselen van uitputting. In eerste instantie ziet men dat aan de koersen zelf die vooral boven in technische patronen liggen. Hun ruimte is daarmede beperkt. Maar als men naar de indicatoren kijkt dan stoot men enerzijds op een positie die dicht bij een overbought zone ligt en anderzijds, met name in de sentimentindicatoren, op negatieve divergentieWanneer twee of meer gemiddelden, indexen of indicatoren nalaten elkaar de confirmeren. Copyright Vladeracken en dat betreft dan veelal de dag- de week- én de maandgrafieken. Een van de duidelijkste aanwijzingen is de non-bevestiging van de top in de DJIA een week geleden. De top in de S&P500 van afgelopen week werd ook niet bevestigd. In Europa slaagden de beurzen er zelfs niet in om de top van 17 januari van dit jaar te breken. De VolatiliteitDe beweeglijkheid van prijzen. Copyright Vladeracken ligt zeer laag, de CPR blijft achter, de AD-lijn is zwak evenals het volumeOmzet. De hoeveelheid aandelen (in stuks) welke op een gegeven dag wordt verhandeld. Copyright Vladeracken. Allerwegen ziet men aanwijzigingen dat de markt uitgeput is. Wij verwachten niet dat de stijging, die men op dit moment ziet, lang zal aanhouden. Dat neemt niet weg dat de korte termijn op dit moment omhoog is gericht, maar dat is dan “zolang het duurt”. Wij gaan ervan uit dat  de markt binnenkort zal gehoorzamen aan de algemene onderliggende wet die voorschrijft dat een verzadigde markt een correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken nodig heeft. Alleen Tokyo maakt een uitzondering op deze conclusie. De Nikkei zit in een dalende wedgeEen koerspatroon dat getekend kan worden als de uptrend of de downtrend langzaam zwakker wordt. Het is een driehoek met dien verstande dat beide raaklijnen omhoog of omlaag lopen. Copyright Vladeracken en de beste kansen zijn dat deze aan de bovenkant verlaten wordt.
Voor de lezers van ons “Dagboek van ons handelen op de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken” van 18 april van dit jaar zij vermeld dat wij sinds het verschijnen van dit artikel niets meer gedaan hebben. Onze instelling is dat wij geen positie innemen zonder een duidelijk aan- of verkoopsignaal. Tijdens de consolidatieperiode waarin wij nu zitten of die misschien nu achter ons komt te liggen is er uiteraard geen enkel signaal gekomen. Wij wachten dus af totdat onze systematiek zegt dat wij met een grote kans op succes weer in kunnen stappen.

De Rente

De rente is in de afgelopen week iets gestegen, zowel in Europa als in Amerika. In de indicatoren werd tegelijkertijd een bodemDieptepunt in de koersontwikkeling. Men onderscheidt onder andere de dubbele, de triple, de broadening, de V en de extended bodem. Eén van de manieren om de aanwezigheid van een bodem vast te stellen is de volgende regel: iedere koers welke voorafgegaan wordt door drie hogere en gevolgd wordt door twee hogere slotkoersen, kan beschouwd worden als een bodem. Copyright Vladeracken gezet. Deze ligt overal hoger dan de vorige bodemDieptepunt in de koersontwikkeling. Men onderscheidt onder andere de dubbele, de triple, de broadening, de V en de extended bodem. Eén van de manieren om de aanwezigheid van een bodem vast te stellen is de volgende regel: iedere koers welke voorafgegaan wordt door drie hogere en gevolgd wordt door twee hogere slotkoersen, kan beschouwd worden als een bodem. Copyright Vladeracken die bij een hoger renteniveau was gezet. Uiteraard is het te vroeg om nu over een verandering in de markt te spreken, want één schaap over de dam is nu eenmaal niet voldoende. Maar het is opvallend dat ook de doelstelling gehaald werd die berekend kon worden uit het Kop/Schouderpatroon dat wij u een aantal weken geleden hebben laten zien. En daarbij komt dat de DJ15 is gaan dalen. Bewegingen in deze index worden aangezien als richtingwijzers voor de lange rente. En daling duidt erop dat de lang rente is gaan stijgen. Het is zaak om de rente ontwikkelingen in de komende tijd goed in de gaten te houden, want het kan zeer goed zijn dat een stijging de trigger is voor de inzet van de correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken op de aandelenmarkten.

De US$ in €’s uitgedrukt

En de dollar? Hij steeg door. In drie weken tijd steeg hij vanuit een dieptepunt op 71,46 naar een slot afgelopen vrijdag op 73,35. Intussen brak hij door een eerste weerstandKoersniveau waaronder koersen de neiging hebben om na een stijging te stabiliseren. Copyright Vladeracken op 73,14. De vraag is of hij nu het niveau van 74,2 gaat breken. Mocht dat zo zijn, dan is dat een verandering van trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken. Wij zien dit als mogelijk, omdat alles wijst op een aantrekkende kracht van de dollar, maar de financiële wereld kenmerkt zich niet door vele zekerheden. En het zal niet gemakkelijk zijn om het niveau van 74,20 zo maar onmiddellijk te breken.

De prijs van een troy ounce Goud

Men kan in de grafiek van de goudprijsVolgens Ray Dalio zal de goudprijs, gezien op lange termijn, tenderen naar een waarde die gelijk is aan de totale hoeveelheid geld in omloop gedeeld door de totale voorraad goud. Copyright Vladeracken een gelijkbenige driehoek herkennen. Het heeft er alle schijn van dat hij daaruit naar boven toe zal uitbreken  Een prijs van 1,348 blijft het eerste doel.

De prijs van een vat Brentolie

Ook in de grafiek van de prijs van een vat Brentolie is een gelijkbenige driehoek te herkennen. Maar hier is het niet zo duidelijk aan welke kant hij zal uitbreken. Wij zien iets meer kansen aan de bovenkant liggen, maar het meest voor de hand ligt een verdere consolidatieEen periode waarin de koersen tijdelijk in zijwaartse richting ten opzichte van de aan de gang zijnde trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken bewegen. In het algemeen geldt dat de prijzen even rust nemen alvorens hun weg te vervolgen. Zie ook congestieperiode. Copyright Vladeracken.

Strategie

Wij kijken de kat uit de boom. Liquiditeiten zullen vergroot worden.

NB

In de week rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar meer gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze maandelijkse nieuwsbrief De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op de site www.devermogensbeheer.co welke u rechtstreeks kunt opzoeken of via onze website www.vermogensbeheer.co.

Den Haag, 26 mei 2014
Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken Vermogensbeheer

www.vermogensbeheer.co

Disclaimer
De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.