Beurscommentaar: We gaan nog een keer omlaag

Stand van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op het moment van schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken (2014-04-26): 392,85

Onze conclusies:
Korte termijn: negatief
Middellange termijn: negatief
Lange termijn: correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken aan de gang
NB. Calamiteiten niet aanmerking genomen

En weer was er onvoldoende kracht om de rallyEen fikse stijging van het koersniveau die volgt op een daling of op een consolidatie. Copyright Vladeracken door te zetten en weer werden de oude toppen her en der weliswaar bereikt, maar vormden die een te sterke barrière om te breken. De beurzen draaiden en wij gaan nog een keer de bodems van de afgelopen maanden testen. In figuur 1 hebben wij een daggrafiek van de DAX IndexEen gemiddelde van de 30 meest verhandelde en grootste aandelen van de Duitse beurs. Copyright Vladeracken opgenomen. De correctieperiode is nu vier maanden aan d gang en wordt gemarkeerd door een licht dalende weerstandslijn die langs de toppen van de index loopt en die nu voor de vierde maal genaderd is en voor de vierde maal te sterk is gebleken als weerstand.

BLOG 20140428 DAX FIG1

Figuur 1.

Van negatieve divergentieWanneer twee of meer gemiddelden, indexen of indicatoren nalaten elkaar de confirmeren. Copyright Vladeracken is geen sprake, maar er is aan de onderkant weinig ruimte om het ritme van stijgende bodems in stand te houden. De eerstvolgende steun zal gevonden worden op het MA150 en op de oplopende lange termijn trendlijn die daar vlak onder ligt. Ook de bodemDieptepunt in de koersontwikkeling. Men onderscheidt onder andere de dubbele, de triple, de broadening, de V en de extended bodem. Eén van de manieren om de aanwezigheid van een bodem vast te stellen is de volgende regel: iedere koers welke voorafgegaan wordt door drie hogere en gevolgd wordt door twee hogere slotkoersen, kan beschouwd worden als een bodem. Copyright Vladeracken die in maart bereikt werd (8.913) zal steun geven, maar gezien de positie van het MACDMoving Average Convergence Divergence van Gerald Appel. Het verschil tussen een kortere termijn koers gemiddelde en een langere termijn koersgemiddelde, waarbij de beide gemiddelden berekend zijn volgens de exponentiële methode, dit in afwijking van de meer gebruikelijke rekenkundige methode. In vergelijking met de FracMACD is de MACD in het algemeen sneller in het tonen van divergentie bij bodems. De kruising van beide lijnen, de kruising met de nullijn en de divergentie kunnen signalen geven. Copyright Vladeracken en de Zone Oscillator Het verschil tussen een kortere termijn gemiddelde van een koers met dat van een langere termijn gemiddelde van dezelfde koers. Copyright Vladerackenzou het ons niets verbazen als al deze steunpunten, al was het maar voor even, gebroken gaan worden. Langzaam maar zeker wordt duidelijk dat de hele correctieve beweging van een orde van grootte is die de lange termijn opgaande beweging aan het corrigeren is. Maar als dat het geval is, dan is hier geen sprake van een einde van een trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken, maar van een adempauze die juist aan het begin staat van een nieuwe opgaande trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken. Maar zover is het nog niet, want de korte termijn is, wederom, omlaag gericht.

De Rente

De rente heeft een dubbel gezicht laten zien. De Euribor-tarieven stijgen inmiddels gestaag en het tempo van de stijging neemt toe. De 10-jaars rente daarentegen is al weer drie weken lang geleidelijk aan gedaald. Maar schijn bedriegt. Ook de lange rente gaat weer oplopen. Da daling die nu aan de gang is en die erg mild is, kan best nog even aanhouden, maar het is een kwestie van tijd voor de volgende sprong omhoog wordt ingezet. Langlopende eerste klas obligaties zijn en blijven uit den boze!

De US$ in €’s uitgedrukt

Weer daalde de dollar, zij het ditmaal licht. Het is een wonder – zo hoor je veel analisten denken – dat de $ als maar zo zwak blijft ondanks alle politieke strubbelingen in de Oekraïne, de sterkere economie in de VS en de zwakte van veel grote Aziatische en Zuid Amerikaanse economieën. Maar feit is dat de trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken van de $ tegenover de € al maanden lang dalende is en dat niets er op wijst dat hier spoedig een einde aan gaat komen. Wij blijven gewoon van de $ af.

De prijs van een vat Brentolie

En met de verzwakking van de $ steeg de prijs van een vat Brentolie. Maar ook hier is niets wezenlijks gebeurd. De min of meer zijwaartse beweging die al maanden aan de gang is vertoont geen enkel teken van verandering. als er al iets te zeggen valt dan is het dat de ruk omhoog toeneemt. Maar er zal toch eerst op een uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken gewacht moeten worden alvorens men tot actie kan overgaan.

De prijs van een troy ounce Goud

Beweging is wel te verwachten op het front van de edelmetalen. Het goud draaide afgelopen dagen omhoog. Daarmee werd in de indicatoren, die nu ook overal stijgen, een positie van positieve divergentieEen situatie waarbij een koersbeweging van een aandeel of van een index niet bevestigd wordt door het koersverloop van een indicator of van een andere index. Het is een vroege indicatie voor een mogelijke trendomkeer. Copyright Vladeracken bereikt hetgeen wat ons betreft betekent dat de kans op een flinke stijging van de prijs van een troy ounce goud flink is togenomen. Eerstvolgende doel is de laatste top van US$ 1.332, maar deze weerstand lijkt niet al te lang te zullen overleven.

Strategie

Wij hebben in de afgelopen maanden onze liquiditeiten vooral opgehoogd. Aandelen zijn verkocht en er is een obligatieEen schuldbekentenis aan toonder voor een bepaald bedrag (nominale waarde) met een van tevoren vastgestelde rentevergoeding en met een terugbetalingconditie van de hoofdsom op een van tevoren vastgesteld tijdstip. Copyright Vladeracken afgelost. Daar zijn wij niet ontevreden me. Maar de komende daling zou wel eens een kans kunnen bieden om in te stappen. Wij blijven dus nog even voorzichtig, op zoek naar goede technische beelden.

NB

In de week rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar meer gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze maandelijkse nieuwsbrief De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op de site www.devermogensbeheer.co welke u rechtstreeks kunt opzoeken of via onze website www.vermogensbeheer.co.

Den Haag, 28 april 2014
Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken Vermogensbeheer

www.vermogensbeheer.co

Disclaimer
De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.