Een moeizame weg omhoog voor de AEX.

Stand AEX op moment van schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken (24 Oktober 2010): 341,07

“Hoe warm het was en hoe zwaar”. Deze variant op een citaat mag wel van toepassing verklaard worden op de huidige beurs, want het wil maar niet omhoog.
Afgelopen donderdag zagen wij een positieve uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken uit een dalende wedgeEen koerspatroon dat getekend kan worden als de uptrend of de downtrend langzaam zwakker wordt. Het is een driehoek met dien verstande dat beide raaklijnen omhoog of omlaag lopen. Copyright Vladeracken, maar de dag erna moest er al weer een rustpauze worden ingelast. Daarmede begint de beurs te lijken op een amechtige bejaarde rusthuispatiënt. Maar er zijn ook goede berichten. Tenzij er zich maandag een slechte beurs presenteert, die tenminste met 8 punten onderuit gaat, zal dan eindelijk ook op Beursplein 5 het Golden CrossEen bullish signaal dat gegeven wordt wanneer een korter termijn voortschrijdend gemiddelde een langer termijn voortschrijdend gemiddelde in opwaartse richting kruist. Als standaard voor een haussesignaal wordt aangenomen dat het 50-daags het 200-daags Voortschrijdend Gemiddelde naar boven toe moet kruisen. Copyright Vladeracken worden getoond. Hiermede is Amsterdam, zoals wij al eerder schreven een van de laatste beurzen die dit basale haussesignaal afgeeft. Opnieuw wordt daarmede onderstreept dat er op de beurs in de komende periode een willige stemming zal heersen.

Edele Metalen

De uptrend op de aandelenmarkten gaat gepaard aan andere veranderingen. Zo zijn de edele metalen met een duidelijke correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken bezig. Voorlopig tillen wij hier niet erg aan. Een correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken was verwacht, de markt was te ver doorgeschoten. En tegelijkertijd moet men erkennen dat er andere krachten dan alleen maar het vluchtkapitaal werkzaam zijn op de goud- en zilvermarkt. Op dit moment hebben wij geen redenen om te verwachten dat er sprake zal zijn van meer dan een normale correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken.

De Rente

De 10-jaars rente heeft afgelopen week een belangrijke stap gezet. Er vond een uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken plaats uit een niet al te sterke weerstand, maar de weg naar 2,943 ligt nu open. Sinds het dieptepunt is de rente met 16% gestegen. Wij verwachten dat daar nog eens tenminste 10%, gerekend vanaf nu, bij zal komen. De gepensioneerden kunnen daarmede geruster gaan slapen. Opvallend is het dat de3-maands Euribor nu boven de 1% gekomen is. Nog niet zo lang geleden lag deze op een dieptepunt van 0,63%. De Euribor is nu terug naar zijn stand van oktober 2009.

Blog-20101024-Rente-Fig1

Figuur 1

De Dollar

De Amerikaanse 10-jaarsrente is inmiddels de Nederlandse voorbij gestreefd dat wil zeggen naar beneden. Hij ligt dus nu lager en dat lijkt op de langere duur positief voor de dollar. De bevestiging van de Morning StarEen patroon van drie op elkaar volgende candlesticks waarbij de eerste een lang zwart lichaam heeft. De tweede opent duidelijk lager dan het slot van de eerste en heeft een klein wit of zwart lichaam en de derde opent hoger dan het slot van de voorgaande dag en sluit diep in de eerste (grote zwarte) kandelaar. Het is een bullish omkeer patroon. Copyright Vladeracken in het dollarweekpatroon (zie onze blog van vorige week), is inderdaad gekomen, maar hij was gematigder dan wat men had mogen verwachten. Wij zien geen reden om onze mening van vorige week te herzien toen wij zeiden dat de dollar een (opwaartse of zijwaartse) correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken is ingegaan

Onze Strategie in de komende tijd

De shortposities in de dollar werden opgeheven. In ons Selector programma (dit jaar +5,46% tot en met 30 september) hebben wij in de afgelopen tijd een aantal aandelen gekocht. Wij noemen Besi, Melexis, Nutreco, Umicore en Unit4. In het PrijsWaarde programma (+5,2% tot en met 30 september) hebben wij een aantal bestaande posities uitgebreid. Wij gaan kalmpjes aan door met het volbeleggen van de aan onze zorgen toevertrouwde portefeuilles. Wij wachten nog op een definitief signaal om via Sprinters long te gaan in de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken. Zodra de beurs van meer enthousiasme getuigt zullen wij puts op de AEX verkopen. Wij blijven doorgaan met het omzetten van de bestaande posities in langerlopende vastrentende waarden in fondsen die korterlopend zijn. (+7,82% tot en met september in de conservatieve portefeuilles). Geïnteresseerden verwijzen wij naar deze blog waarin een aantal fondsen werd besproken waarin wij reeds belegd hebben c.q. waarin wij gaan beleggen.

Den Haag, 25 oktober 2010
Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken BV

Disclaimer
De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.