Er is niets veranderd

Stand van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op het moment van schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken (2012-03-11): 326,03

Wij kunnen kort zijn deze week. Er is niets veranderd. De markt sloot de week in Amsterdam af met een puntje verlies. De S&P500 sloot met een puntje winst. De sentimentindicatoren laten het afweten, de divergenties zijn er nog allemaal en de omzet is laag. Uiteraard blijft de mogelijkheid bestaan dat de markt blijft voortsudderen, maar zolang het vorige topje niet wordt doorschreden (333) blijven wij negatief.

De Rente

Zoals verwacht was daalde de rente, nadat de banken hun positie hadden ingenomen na de nieuwe Draghi ronde. Deze tendens zal nog enige tijd doorzetten, maar het ziet er niet naar uit dat de vorige bodem op 2,03% doorschreden zal worden. Het lijkt een mooie tijd voor hypotheekhouders om hun lening om te ruilen voor een hypotheek met lagere rente. Een onzekere factor in het Draghi-verhaal is het feit dat er weliswaar ruim € 500 miljard is opgenomen maar dat dit geld direct weer terug is gestort op de rekening van de ECB. En ondertussen is de onbalans op de interbancaire markt nu zelfs op het niveau van de Europese nationale banken terechtgekomen. Het onderlinge vertrouwen is dus nog altijd ver te zoeken.

Interessant is verder het Amerikaanse voorbeeld. Daar is het consumentenvertrouwen zodanig toegenomen dat de consument nu meer leent dan hij spaart. Dat betekent dat op consumentenniveau de omloopsnelheid van geld weer begint toe te nemen. Als de FED daarop antwoordt met een verkrapping van de markt, dan is er niets aan de hand. Maar als zij de QE-programma’s niet terugdraait wanneer de consumenten meer gaan uitgeven en de werkgelegenheid weer meer gaat toenemen, dan gaat het inflatiespook weer rondwaren, om te beginnen in de V.S. Men moet hier dus de bankbalansen in de gaten gaan houden om te zien of de “deleveraging” ook in het financiële systeem tot staan is gekomen.

De Prijs van een vat Brentolie

Met een stand van US$126 ligt de prijs van een vat Brentolie tegen de weerstand aan van de top uit april van vorig jaar. Tegelijkertijd nadert hij de overbought zone. Er lijkt zich dus een rustpauze aan te kondigen. Als deze zich inderdaad gaat realiseren dan kan er een Head and Shoulderpatroon ontstaan, maar de daarop volgende daling zal geen grote omvang aannemen. Als deze rustpauze er komt dan zal dit ongetwijfeld te danken zijn aan de toestand in Iran, waar de hemel (eventjes) lijkt op te klaren. Maar zoals het ernaar uitziet staat Libië alweer klaar om de onrust aan te wakkeren. Al met al moet u geen grote verwachtingen koesteren als het gaat om een lagere benzineprijs.

Het Goud

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde was de steun waarop de prijs van een troy ounce goud in de afgelopen week zijn daling beëindigde. Het ziet ernaar uit dat de komende week een iets betere prijs voor het goud zal laten zien, maar het is nog te vroeg om te concluderen dat er nu betere tijden voor het goud gaan aanbreken. Wij blijven (nog even) sceptisch.

De Amerikaanse $ versus €

Inderdaad ziet het ernaar uit de dollar zijn correctiefase heeft afgesloten. Een bevestiging van deze hypothese zal verkregen worden als de dollar 76,3 of hoger noteert (of zo u wilt de grens van 1,31 in neerwaartse richting wordt doorbroken). Wij hebben in de figuur hieronder een dollargrafiek opgenomen op dagbasis.

Blog-20120312-US$-Fig1
Figuur 1.

Zoals u ziet ligt hij tegen dit niveau van 76,3 aan. Een dalend trendlijntje valt hier samen met het 50-daags voortschrijdende gemiddelde. Een doorbraak van dit niveau zet de dollar op weg naar de 79,2. Gegeven de sterke positieve divergentieEen situatie waarbij een koersbeweging van een aandeel of van een index niet bevestigd wordt door het koersverloop van een indicator of van een andere index. Het is een vroege indicatie voor een mogelijke trendomkeer. Copyright Vladeracken gaan wij ervan uit dat hij nog verder zal stijgen. Rondom 81,1 voorzien wij een draai. Een stijgende dollar is onder de huidige omstandigheden negatief voor de aandelenkoersen.

Onze Strategie

De afgelopen week heeft ons geen aanleiding gegeven om onze strategieQuis est tam dissimile homini. Cur id non ita fit? Tum Triarius: Posthac quidem, inquit, audacius. Ut proverbia non nulla veriora sint quam vestra dogmata Copyright Vladeracken te herzien. Wij blijven de ontwikkelingen met aandacht volgen.

Post Scriptum

Wij worden erop gewezen dat de terminologie die wij gebruiken niet altijd bij alle lezers bekend is. Wij verwijzen u naar onze site vermogensbeheer www.vermogensbeheer.co waarop u een zeer uitgebreide woordenlijst vindt onder het hoofd ABC.

Den Haag, 12 maart 2012
Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken Vermogensbeheer

Disclaimer
De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.