Gaat Draghi nu actief worden?

Stand van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op het moment van schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken (2011-12-11): 304,58

Het was een geluk bij een ongeluk want als Engeland besloten had ook mee te doen met de nieuwe gedragsregels dan was er een verdragswijziging gekomen en het valt zeer te betwijfelen of deze goedgekeurd zou zijn door de respectievelijke parlementen en/of bevolkingsraadplegingen. Nu kan met een nieuw verdrag tussen de 17 leden van Euroland uitwerking gegeven worden aan het oorspronkelijke verdrag en een dergelijke uitwerking lijkt geen grote barricades op te werpen. Maar dit is nog steeds lange termijn. Draghi heeft laten doorschemeren dat de ECB wel degelijk op ruimere schaal obligaties kan gaan opkopen als de discipline onder de Eurolanden hersteld is. De vraag is of hij dat nu zal gaan doen. Wij begrijpen dat de Eurotop hiervan geen voorstander was. De grafieken geven geen duidelijk antwoord maar zij zijn ook niet zonder meer negatief. Ter illustratie laten wij hieronder de daggrafiek van de Duitse DAX zien.

Blog-20111212-DAX-Index-Fig1

Figuur 1.

De DAX bevindt zich sinds begin oktober in een horizontaal kanaal. Wij hebben dit kanaal getekend met dunne lijnen. Binnen dit horizontale kanaal is een dalend kanaal te herkennen (vette lijnen) en daar is de DAX 8 dagen geleden uitgebroken. Tegelijkertijd nam hij de barrière van het 50-daags voortschrijdend gemiddeldeEen voortschrijdend gemiddelde is het gemiddelde van een getallenreeks bijvoorbeeld de slotkoersen van een aandeel in een bepaalde periode. Het wordt dagelijks berekend bijvoorbeeld over de afgelopen tien dagen, waarbij de oudste dag (i.c. 11 dagen geleden) vervangen wordt door de meest recente slotkoers. De term voortschrijdend wordt gebruikt omdat het gemiddelde als het ware voortschrijdt in de tijd. Moving Averages worden gebruikt om kleine fluctuaties en ruis weg te werken zodat beter zicht wordt gekregen op de onderliggende trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken. Copyright Vladeracken en nu is hij blijkbaar aan een doodgewone pullback bezig. Deze pullback zou niet lager mogen gaan dan 5.600, maar hij hoeft uiteraard niet zo diep te komen. Volgens de indicatoren was de markt tijdens het zetten van de top op 6.170 overbought. De huidige beweging omlaag is dus een normale correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken en dit spoort met de betiteling van pullback. Er is wel een lagere top gezet, maar er is nog geen lagere bodemDieptepunt in de koersontwikkeling. Men onderscheidt onder andere de dubbele, de triple, de broadening, de V en de extended bodem. Eén van de manieren om de aanwezigheid van een bodem vast te stellen is de volgende regel: iedere koers welke voorafgegaan wordt door drie hogere en gevolgd wordt door twee hogere slotkoersen, kan beschouwd worden als een bodem. Copyright Vladeracken, wat dat betreft is de strijd onbeslist, met dien verstande dat er eerder wel sprake was van een lagere top en een lagere bodemDieptepunt in de koersontwikkeling. Men onderscheidt onder andere de dubbele, de triple, de broadening, de V en de extended bodem. Eén van de manieren om de aanwezigheid van een bodem vast te stellen is de volgende regel: iedere koers welke voorafgegaan wordt door drie hogere en gevolgd wordt door twee hogere slotkoersen, kan beschouwd worden als een bodem. Copyright Vladeracken. Op dagbasis gezien bevindt de markt zich dus nog in een baisseEen term die gebruikt wordt voor een beurs waarop over een breed front de koersen dalen. Copyright Vladeracken. Alhoewel het niet gemakkelijk is om te bepalen of er van positieve dan wel negatieve divergentieWanneer twee of meer gemiddelden, indexen of indicatoren nalaten elkaar de confirmeren. Copyright Vladeracken sprake is, is een onduidelijk beeld moeilijk positief te noemen.

Nederland

In Nederland is AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken gestuit op de barrière op 306. Er zat, dachten velen, de mogelijkheid in dat de 320 zou worden gehaald, maar voor de komende periode zien wij dat niet meer zitten. Ook bij de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken is het beeld van de divergentieEen situatie waarbij een koersbeweging van een aandeel of van een index niet bevestigd wordt door het koersverloop van een indicator of van een andere index. Het is een vroege indicatie voor een mogelijke trendomkeer. Copyright Vladeracken niet duidelijk, maar er komt nog iets bij. De Call/Put ratio is fors gestegen. Nou is dat niet onmiddellijk een reden om in de put te gaan zitten, maar het is ook niet uitnodigend voor een Hiep, Hiep Hoera. Dit brengt ons er toe om te concluderen dat de komende week wel eens de week van het ontwaken zou kunnen worden. De wereld prikt door het goede nieuws heen en constateert dat er op de korte termijn voor de € nog niets geregeld is. Ook de versnelling van de introductie van het EMS is een langere termijn doelstelling. Alleen Draghi zou met een duidelijk optreden in de obligatiemarkt als redder op kunnen treden, maar of hij de white knight zal zijn kan niet worden voorspeld. Steun vindt de koers op 296, en uiteraard op 268.

De hogere Time Frames

Dit afwachtende, negatieve beeld van de korte termijn staat in contrast met het beeld dat de hogere time frames bieden. Zowel de week- als de maandgrafieken zien er positief uit. Er is sprake van stijgende en positief divergerende indicatoren, maar uiteraard liggen er een aantal flinke obstakels op de weg. Hier ziet het er naar uit dat de markt de kansen voor het oplossen van de Eurocrisis positief inschat. Voor een uitgebreidere analyse van de hogere time frames verwijzen wij naar onze maandelijkse publicatie “De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken”, die op aanvraag gratis te verkrijgen is.

Tot slot

Op 13 december vergadert de FED opnieuw en de mogelijkheid is nog steeds aanwezig dat zij een QE3 aankondigt. Een dergelijk bericht zou Bullish zijn, althans zeker voor de komende maanden. Anderzijds zal een betere budgetdiscipline de economische activiteiten in de Eurolanden in eerste instantie verder negatief beïnvloeden. Als Amerika – en daar ziet het naar uit omdat de republikeinen en democraten het maar niet eens kunnen worden over begrotingsmaatregelen – zich ook in een besparingswoede gaat storten, dan zal de wereldeconomie verder in een retractie, misschien wel in een recessie, worden geduwd.
Volgens de statistiek moet de komende week een goede week worden. Het derde presidentiële jaar voegt daar een extra dimensie aan toe.

Overigen

Vorige week reeds wezen wij u erop dat er van het goud, de olie, de rente en de dollar weinig te vertellen viel. Alles lag in een min of meer korte termijn consolidatiefase. Dit is nog steeds zo. Blijkbaar is de markt het met ons eens dat we moeten wachten op verdere ontwikkelingen die op dit moment niet duidelijk zijn.

Onze Strategie

In lijn met wat wij hierboven schreven wachten wij de ontwikkelingen af. Wel hebben wij afgelopen vrijdag de daad bij ons schriftelijke woord gevoegd en in de obligatieportefeuilles van onze klanten obligaties aangekocht, die in Noorse kronen zijn genoteerd. Maar onze suggesties in ons artikel van afgelopen vrijdag bleken niet allen even liquide (lees makkelijk te krijgen) te zijn. In plaats daarvan hebben wij aangekocht een lening van ABN Amro, uitgegeven in augustus van dit jaar met een rente van 4,375% en een looptijd tot 18 augustus 2015 (ISIN-code NL0009411958). De aankoopprijs was 102,5% waardoor het effectieve rendementDe uiteindelijke opbrengst van een belegging. Bij aandelen bestaat het uit het dividend vermeerderd of verminderd met het koers-resultaat. Copyright Vladeracken voor deze obligatieEen schuldbekentenis aan toonder voor een bepaald bedrag (nominale waarde) met een van tevoren vastgestelde rentevergoeding en met een terugbetalingconditie van de hoofdsom op een van tevoren vastgesteld tijdstip. Copyright Vladeracken uitkwam op 3,60% per jaar.

Post Scriptum

Wij worden erop gewezen dat de terminologie die wij gebruiken niet altijd bij alle lezers bekend is. Wij verwijzen u naar onze site vermogensbeheer www.vermogensbeheer.co waarop u een zeer uitgebreide woordenlijst vindt onder het hoofd ABC.

Den Haag, 12 december 2011
Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken BV

Disclaimer
De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.