Een smalle rally zonder confirmatie

Koers van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op het moment van schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken (13 november 2023) 752,94

Onze conclusies:

Korte termijn: neutraal maar gevaarlijk

Middellange termijn: neutraal tot negatief

Lange termijn: correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken

NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

Er is ontegenzeggelijk een ander gevoel aan het ontstaan in de Westerse aandelenmarkten. Een voorzichtig gevoel van optimisme heeft post gevat. Afgelopen week was een prima vervolg op een mooie opgaande beweging volgend op de persconferentie, anderhalve week geleden, van FED-voorzitter Powell. Maar schijn bedriegt mogelijk. Grote indices lieten inderdaad een mooi vervolg zien, met de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken zeker niet als zwakste. Maar de breedteHet fenomeen dat de meeste aandelen op een beurs stijgen (“de marktstijging wordt breed gedragen”) versus de situatie waarbij slechts enkele aandelen verantwoordelijk zijn voor een stijging van de index (“de markt heeft geen breedte”). Hetzelfde fenomeen doet zich in een dalende trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken voor. Copyright Vladeracken, die zo broodnodig is om van een gezonde markt te kunnen spreken, die is ook afgelopen week niet te zien geweest. Want de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken werd in hoofdzaak door twee aandelen omhoog getrokken, Adyen en BE Semiconductors. De Amsterdam All Shares index (ASCX) daarentegen had een hele zwakke week achter de rug en de Amerikaanse Russell 2000 IndexEen Amerikaanse index die wordt berekend uit de koersen van 2000 kleine tot middelgrote bedrijven (1001ste tot 3000ste grootste binnenlandse aandelen beoordeeld op basis van hun markt-kapitalisatie). Copyright Vladeracken eveneens. Dit zijn beide indices, die veel breder zijn georiënteerd en zich minder op de grootste ondernemingen richten. Ook het feit dat uitslagen bij individuele aandelen groot zijn past in een fase van een markt die op twee benen hinkt. Het is een fase waarin de volatiliteitDe beweeglijkheid van prijzen. Copyright Vladeracken oploopt.

In het adagio “sell in may and go away, but don’t forget to come back after September” hebben wij enkele jaren geleden een statistische test uitgevoerd om te zien wanneer je dan precies wel zou moeten instappen. Onze conclusie was tweeledig. Ten eerste was het beste instappunt steeds pas na 5 november. Dat punt zijn we inmiddels voorbij, dus dit vinkje staat op groen. Maar daarnaast moest ook het MA200 (het tweehonderddaagse voortschrijdende gemiddelde) stijgend zijn en moesten koersen boven dit gemiddelde liggen. Dit laatste is in vrijwel geen enkel geval een feit en vrijwel nergens stijgt dit gemiddelde. Positieve uitzonderingen zijn de Dow Jones Industrials (DJIA) en de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken, waarbij de DJIA zelfs boven dit gemiddelde ligt. Hier is dus feitelijk het eerste echte koopsignaal ontstaan volgens deze methodiek. En dat is dan afgelopen vrijdag gebeurd. Dat is wel positief, want het is vrij normaal dat de grootste indices als eerste een keer ten goede laten zien.

Een andere aanpak stelt, dat een opwaartse trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken gedefinieerd wordt door elkaar opvolgende hogere toppen en hogere bodems. Dat is nog helemaal nergens te zien.

En dan is er ook ngo de Dow theorieIn 1897 heeft Charles Dow twee indices geconstrueerd. De Dow Jones Industrial Average bestond uit 12 aandelen, de Dow Jones Transportation Index bestond uit twintig aandelen. De Dow theorie is af te leiden uit een serie artikelen die Charles Dow heeft gepubliceerd in de Wallstreet Journal in de jaren 1900 en 1902. De theorie stelt in de kern dat de beide indices elkaar moeten bevestigen. Doen zij dat niet dan zal een van beiden de ander vroeg of laat toch gaan volgen. De uitgangspunten van de Dow theorie zijn: 1. alle informatie is verwerkt in de prijs; 2. de markt kent drie soorten trends: primair, secundair en tertiair; 3. de belangrijke trends kennen drie fasen; 4. de indices moeten elkaar bevestigen; 5. het volumeOmzet. De hoeveelheid aandelen (in stuks) welke op een gegeven dag wordt verhandeld. Copyright Vladeracken moet de trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken bevestigen; 6. een trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken blijft bestaan totdat het tegendeel bewezen is. Copyright Vladeracken. Die stelt, dat de trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken van de DJIA bevestigd moet worden door de Dow Jones Transport index. En die, evenals de Dow Jones Utilities hebben het koopsignaal van vrijdag in de DJIA nog niet bevestigd.

Al met al betekent dit, dat het veel te vroeg is om nu al van een ommekeer te kunnen spreken. Voorzichtigheid is daarmee op zijn plaats. Als de markt eenmaal een opwaartse trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken heeft bevestigd heeft u nog tijd genoeg om alsnog in te stappen. Want ondertussen kan de kracht van de afgelopen dagen nog steeds een “bearEen belegger die negatief staat ten opzichte van de toekomstige marktontwikkeling. Copyright Vladeracken trap” blijken te zijn!

De AEX Index op dagbasis

Figuur 1.

In de Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken van afgelopen week hebben wij een paar scenario’s geschetst. Het op korte termijn sterkste, maar op iets langere termijn zwakste scenario was een doorgaande koersstijging tot richting 747. Vrijdag bleef de koers daar inderdaad hangen, maar maandagochtend is de volgende steun opgezocht rond 754. Als de koers nu terugzakt tot ongeveer 735, dan ontstaat een prima bodempatroon van waaruit de koers verder omhoog in een nieuwe opgaande trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken terecht kan komen. Maar als de koers komende dagen door die grens omhoog breekt, dan, hoe paradoxaal dat ook mogen klinken, wordt het beeld gevaarlijk. Een bear trap Een signaal dat suggereert dat de stijgende trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken hervat is hetgeen later blijkt niet waar te zijn. Copyright Vladerackenligt hier op de loer.

De 10-jaars rente in Europa en de VS

Even leek het erop, dat de lang rente weer zou gaan dalen, na de eerste persconferentie van FED-voorzitter Powell, anderhalve week geleden. Maar vervolgens nuanceerde hij zijn toespraak en steeg de lange rente wederom. De rente op de kapitaalmarkt beweegt als een Mammoet tanker. Die draait niet plotsklaps om, daar gaat tijd overheen. Een topproces van meerdere maanden is daarbij meer regel dan uitzondering. En als dan bovendien de korte rente langdurig hoog blijft, dan moet de lange rente wel verder stijgen, wil een economie niet in een forse recessie terechtkomen. Want de yield curveEen curve die de effectieve rente percentages weergeeft van obligaties met verschillende looptijden. De helling van de curve geeft de snelheid aan waarmede het percentage stijgt of daalt naarmate de looptijd langer is. Teresa Fernandez is van mening dat de relatie tussen de 10-jaars Treasury en de 3-maands Treasury een goede indicatie geeft van de stand van de markt. Een stijging van de verhouding wijst op een stijgende aandelenmarkt en omgekeerd. Als de Ratio op 3,5 of hoger ligt betekent dit dat men long in de S&P500 moet gaan en wanneer de ratio negatief is moet men een shortpositie innemen in de S&P500. Copyright Vladeracken is opnieuw negatief en dat is al een jaar lang een feit. Een negatieve yield curveEen curve die de effectieve rente percentages weergeeft van obligaties met verschillende looptijden. De helling van de curve geeft de snelheid aan waarmede het percentage stijgt of daalt naarmate de looptijd langer is. Teresa Fernandez is van mening dat de relatie tussen de 10-jaars Treasury en de 3-maands Treasury een goede indicatie geeft van de stand van de markt. Een stijging van de verhouding wijst op een stijgende aandelenmarkt en omgekeerd. Als de Ratio op 3,5 of hoger ligt betekent dit dat men long in de S&P500 moet gaan en wanneer de ratio negatief is moet men een shortpositie innemen in de S&P500. Copyright Vladeracken, die meer dan een jaar negatief blijft, dat is de uitzondering! En inderdaad, afgelopen week kwamen er weer meer berichten die erop wijzen dat een recessie in de VS toch echt in de maak is.

De US$ uitgedrukt in Euro’s

Afgelopen week herstelde de $ iets ten opzichte van de €, maar veel had het niet om het lijf. De korte termijn trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken blijft daarmee omlaag gericht.

De Brent Olie prijs

Voorlopig lijkt het patroon in de koersontwikkeling van Brentolie op dat van een correctiepatroon. Daarbij is afgelopen week onze eerste target van US$85 per vat geraakt. Maar of we nu weer omhoog kunnen is nog zeer de vraag. Fundamenteel bezien kunnen de olieprijzen uiteindelijk wel weer omhoog, maar koerst de wereld af op een recessie en zal de vraag op korte termijn dus afzwakken. Dat is een brevet voor een verdere koersdaling. Een milde winter zou dit effect kunnen versterken. Maar de winter moet nog beginnen. Dus waarschijnlijker is het, dat de koersen voorlopig vrij richtingloos heen en weer blijven bewegen. En dat komt het technische beeld zeker niet ten goede.

De prijs van een troy ounce Goud

Nu de rust op de obligatiemarkt iets lijkt terug te keren (waarbij wij hierboven al aangaven niet veel fiducie te hebben in de schijnbare rust) wordt goud direct minder interessant. In € is dat niet erg, daar werd de oude top gerakt en is een reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken normaal, in $ echter is die top niet gehaald en is een draai op het huidige niveau gevaarlijk, althans in technische zin. Maar van doorbaken omlaag is ook geen sprake, dus voorlopig houden wij het oog nog gericht op de “all-time-high” die voor goud rond US$ 2.075 per troy ounce ligt.

Strategie

Wij wachten nog even op bevestiging na de uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken omhoog van de DJIA afgelopen vrijdag.

NB
Rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze nieuwsbrief De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op www.todaysgroup.nl & www.vladeracken.nl. De volgende uitgave van De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken zal 4 december 2023 verschijnen.

Den Haag, 13 november 2023
Gijsbrecht K. van Dommelen
Today’s Beheer & Vladeracken Vermogensbeheer

www.todaysgroup.nl

Disclaimer
De auteur is medeverantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Today’s Group BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Today’s Group BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.