Nog geen einde aan herstel (?)

Stand van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op het moment van schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken (19 april 2020) 507,04

Onze conclusies:
Korte termijn:positief maar overbought
Middellange termijn:negatief
Lange termijn:negatief
NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

Ook al zal de weg nog lang zijn, Corona is op zijn retour. En de aandelenmarkten, zo ziet het ernaar uit, zien het weer zitten. Veertien dagen geleden werd een diepe bodemDieptepunt in de koersontwikkeling. Men onderscheidt onder andere de dubbele, de triple, de broadening, de V en de extended bodem. Eén van de manieren om de aanwezigheid van een bodem vast te stellen is de volgende regel: iedere koers welke voorafgegaan wordt door drie hogere en gevolgd wordt door twee hogere slotkoersen, kan beschouwd worden als een bodem. Copyright Vladeracken gezet, vrijdag werd overal het MA20 weer doorschreden. Alleen in België niet. Daarbij zijn de markten overal in overbought positie geraakt. De Belgische markt, zo lijkt het, liep daarbij voorop. Daar heeft zich de reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken op deze overtrokken markt duidelijk ingezet. De andere markten hebben enkele zwakke dagen gekend afgelopen week, maar overal zijn ze weer aan het stijgen gegaan. Een uiterst kleine dip lijkt nu achter de rug te liggen en als consequentie hebben ze weer een beperkte ruimte beschikbaar om de weg naar het MA200 verder op te gaan. Ook de Bel20 lijkt zijn minidip voltooid te hebben. Maar erg ver kunnen de koersen niet meer oplopen. Er is hoe men het draait of keert een reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken nodig, waarbij de ervaring uit het nog niet zolang achter ons liggende verleden, ons leert dat een reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken zich wel degelijk gedurende langere tijd in minidips kan voltrekken. Als de reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken zich beperkt tot een eenvoudige correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken, dan bevindt de markt zich voorlopig in het goede vaarwater. Alleen als de reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken diep zal gaan, komt de belegger weer in de problemen.

Daarbij dient men zich te realiseren dat voorlopig iedere stijging een stijging is in een Bearmarkt en dat blijft het geval zolang het MA200 niet gebroken is. Een hertest of met andere woorden een nieuwe diepe bodemDieptepunt in de koersontwikkeling. Men onderscheidt onder andere de dubbele, de triple, de broadening, de V en de extended bodem. Eén van de manieren om de aanwezigheid van een bodem vast te stellen is de volgende regel: iedere koers welke voorafgegaan wordt door drie hogere en gevolgd wordt door twee hogere slotkoersen, kan beschouwd worden als een bodem. Copyright Vladeracken blijft dus mogelijk. Maar het MA20 fungeert nu als steun. De belegger die zijn portefeuille niet een tweede keer aan een diepe bodemDieptepunt in de koersontwikkeling. Men onderscheidt onder andere de dubbele, de triple, de broadening, de V en de extended bodem. Eén van de manieren om de aanwezigheid van een bodem vast te stellen is de volgende regel: iedere koers welke voorafgegaan wordt door drie hogere en gevolgd wordt door twee hogere slotkoersen, kan beschouwd worden als een bodem. Copyright Vladeracken wil blootstellen doet er dus verstandig aan om de posities, die hij kwijt wil, te verkopen als de koers weer onder dit MA20 is gekomen. Zolang dit niet gebeurd is, kan hij blijven profiteren van een opgaande markt.

De AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op dagbasis

De grafiek van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken hierboven geeft een positief beeld. Het MA20 (477) werd doorschreden. De slotkoers afgelopen week bedroeg 505. Maar juich niet te snel want de weerstandKoersniveau waaronder koersen de neiging hebben om na een stijging te stabiliseren. Copyright Vladeracken ligt op 506 – 513. Pas wanneer deze lijn gebroken wordt ligt de weg naar boven helemaal open. Als men naar de indicatoren kijkt onderaan in de grafiek dan valt het op dat de CCI (de snelste) en de Oscillator Het verschil tussen een kortere termijn gemiddelde van een koers met dat van een langere termijn gemiddelde van dezelfde koers. Copyright Vladerackende daling hadden ingezet, maar daar kwam afgelopen vrijdag een einde aan (beide divergeren overigens wel negatief). Het MACDMoving Average Convergence Divergence van Gerald Appel. Het verschil tussen een kortere termijn koers gemiddelde en een langere termijn koersgemiddelde, waarbij de beide gemiddelden berekend zijn volgens de exponentiële methode, dit in afwijking van de meer gebruikelijke rekenkundige methode. In vergelijking met de FracMACD is de MACD in het algemeen sneller in het tonen van divergentie bij bodems. De kruising van beide lijnen, de kruising met de nullijn en de divergentie kunnen signalen geven. Copyright Vladeracken Histogram daarboven gaf geen krimp en bleef stijgen. De conclusie is dat de indicatoren wijzen op een stijgende AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken en derhalve ligt het voor de hand te concluderen dat de weerstandKoersniveau waaronder koersen de neiging hebben om na een stijging te stabiliseren. Copyright Vladeracken snel gebroken zal worden. Zoals boven gezegd mag men niet verwachten dat deze opgang lang gaat duren, maar een stop-loss daarna op 507 of liever nog op 498 lijkt een mooi niveau om de portefeuille verder op te schonen.

De Rente

In Amerika is de 10-jaars rente nog steeds aan het dalen, maar in Europa lijkt er een consolidatieEen periode waarin de koersen tijdelijk in zijwaartse richting ten opzichte van de aan de gang zijnde trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken bewegen. In het algemeen geldt dat de prijzen even rust nemen alvorens hun weg te vervolgen. Zie ook congestieperiode. Copyright Vladeracken fase ingetreden te zijn.

De US$ uitgedrukt in Euro’s

De Euro is zich aan het herstellen. Van een uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken uit de gelijkbenige driehoek die wij vorige week noemden is echter nog geen sprake.

De prijs van een vat Brentolie

De Brentindex is deze week niet van zijn plaats gekomen. Het is duidelijk dat de productiebeperking waarover door veel landen overeenstemming is bereikt, te laag is. In een wereld waarin welhaast niet gereisd en niet vervoerd wordt is er meer nodig om vraag en aanbod in overeenstemming met elkaar te brengen. De olieprijs zal opnieuw onder druk komen als er geen opslagmogelijkheden meer zijn. Deze situatie is niet meer ver weg. Een volledig herstel van de wereldeconomie kan ook soelaas bieden, maar dit herstel is nog ver weg.

De Prijs van een troy ounce Goud

De prijs van een troy ounce Goud zette een nieuwe top. Maar een reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken daarop heeft zich ingezet. Er lijkt een lagere prijs aan te komen. Maar het Goud zit nog steeds in een bullish situatie dus voorlopig zien wij de ontwikkeling zonder zorgen tegemoet.

Strategie

Wij profiteren van het herstel en de enkele weken geleden uitgebreide posities in verschillende zwaar gehavende aandelen. Wij zitten op het vinkentouw om wat meer liquiditeit te creëren.

Agenda voor de komende week

De volgende zaken, die mogelijk van invloed op de beurzen kunnen zijn, staan op de agenda voor de komende week. De lijst is niet uitputtend, hieronder treft u de naar ons idee meest belangrijke agendapunten aan.

21 april 2020             11.00  ZEW Sentimentcijfers voor Duitsland en Europa

22 april 2020            16.30  Inventariscijfers Amerikaanse olievoorraden

23 april 2020               8.00  Duits consumentenvertrouwen

23 april 2020               9.30  Duitse en Europese cijfers Inkoopmanagers (PMI)

23 april 2020             14.30  Amerikaanse cijfers nieuwe werkloosheidsaanvragen

24 april 2020             10.00  Duitse IFO-verwachtingen / sentimentDe emotionele gemoedstoestand van de gemiddelde belegger. Copyright Vladeracken

24 april 2020             14.30  Amerikaanse cijfers nieuwe orders duurzame goederen en
                                          “non-defense” kapitaalgoederen

28 april 2020             14.30  Amerikaanse cijfers nieuwe orders duurzame goederen en
                                          “non-defense” kapitaalgoederen gevolgd door cijfers over
                                          huizenmarkt en consumentenvertrouwen in de VS

Lockdown-maatregelen beginnen ter discussie te komen staan en her en der begint het regime versoepeld te worden. Dat levert een positieve ondertoon, maar het cijferseizoen is begonnen en commentaren van ondernemingen over de gang van zaken kunnen roet in het eten gooien.

NB

Rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar meer gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze nieuwsbrief De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op de site www.vladeracken.nl. De volgende uitgave van De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken zal 4 mei 2020 verschijnen.

Den Haag, 20 april 2020
Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken VermogensbeheerDe handelsnaam van Vladeracken BV. Een vermogensbeheerder met een vergunning in Nederland. Copyright Vladeracken
www.vladeracken.nl

Disclaimer

De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand. De besproken effecten en strategieQuis est tam dissimile homini. Cur id non ita fit? Tum Triarius: Posthac quidem, inquit, audacius. Ut proverbia non nulla veriora sint quam vestra dogmata Copyright Vladerackenën vertegenwoordigen een hoog risico.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.