Op weg naar boven

Stand van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op het moment van schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken (23 december 2019) 608,28

Onze conclusies:
Korte termijn:positief
Middellange termijn:positief
Lange termijn:positief
NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

Nieuwe All-Time Highs werden gezet in Amerika toen het bericht doorkwam dat het eerste contract met China begin januari getekend gaat worden. Niet dat de tekst doorbraken inhoudt, maar wel omdat het wijst op doorgaande gesprekken met China. Boris oogstte een eerste succes na zijn overwinning door de wet op de afscheiding van Europa door het Lagerhuis te jagen. Er kwam wel een gevaarlijk wolkje op, want hij heeft hierin ook opgenomen dat 31 december 2020 de definitieve datum zal zijn voor de uittreding ook als er dan geen handelsakkoord getekend zou zijn. Dit raakte de markt nog niet erg gezien het hele jaar dat er nog tussenligt. Inmiddels werd het eerste verzoek voor een volkstelling door Schotland ingestuurd. De markten reageerden gematigd positief. Zelfs de DAX kwam iets van zijn plaats na een 6 weken durende consolidatieEen periode waarin de koersen tijdelijk in zijwaartse richting ten opzichte van de aan de gang zijnde trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken bewegen. In het algemeen geldt dat de prijzen even rust nemen alvorens hun weg te vervolgen. Zie ook congestieperiode. Copyright Vladeracken. Amsterdam toonde zich zwakjes na de doorbraak van het 600-niveau. Er werden pogingen tot voortzetting van het goede sentimentDe emotionele gemoedstoestand van de gemiddelde belegger. Copyright Vladeracken ondernomen, maar het resultaat was slechts voorzichtig positief. Op zichzelf lijkt dat ook wel normaal want er is weinig ruime over voor verdere stijgingen. De markt snakt naar een reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken en deze zal niet lang meer op zich laten wachten. Vorige week nog wezen wij op de grote afstand tussen het MA50 en het MA200 in de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken (deze staat overigens niet alleen). Afgelopen week steeg deze afstand met iets minder dan 2 punten. De regel van de Mean ReversionTerugkeer naar het lange termijn gemiddelde. Copyright Vladeracken gaat onherroepelijk binnen korte tijd hierop een antwoord geven. De riemen moeten dus aangetrokken worden, maar niets wijst er op dit moment op, dat deze onvermijdelijke reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken zal doorgezet worden in een echte correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken. De langere termijn grafieken geven geen negatieve signalen tenzij men het ontbreken van een nieuwe top in de Dow Jones Transport als een eerste signaal wil zien.

De AEX Index op dagbasis

Figuur 1.

De AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken had het moeilijk om zich te gedragen zoals van hem verwacht werd. Netto is hij deze week met zeg 7,5 punt gestegen maar het wrange was, dat de stijging op maandag al groter was. De index zou naar de bovenkant van het kanaal hebben moeten gaan zo ongeveer naar 620. En deze weg moet en zal hij hoogstwaarschijnlijk nog gaan. Aangekomen daar zal de tijd gekomen zijn om de daling naar de onderkant in te zetten. En dat wil zeggen dat de markt uiteindelijk toch rijp wordt voor een reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken, die de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken zal brengen naar, zoals het er nu naar uitziet 590. Het MA50 (nu op 592) zal daar extra steun geven. Uiteraard is het niet zeker dat de reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken daar zal stoppen. Niets is zeker in beleggersland. Dat er een reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken zal komen is ook niet zeker. Een minidip is eveneens mogelijk maar de kansen op een reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken zijn groot. Wij gaan daar vanuit. Januari zou dus de inzet kunnen zien van een daling. En natuurlijk kan deze daling zich verder doorzetten dan de onderkant van het kanaal, maar wij vinden daar op dit moment geen argumenten voor. Zoals men ziet in de figuur zijn de indicatoren weer gaan stijgen. Bij de (hier niet getoonde) weekgrafiek(en) is dat ook het geval. Bijna in alle markten die wij er op nagekeken hebben zijn deze weer gaan stijgen. Ook bij deze weekgrafieken geldt dat de ruimte beperkt is, maar een feit is het dat de daling waarin ze zaten, zich heeft gekeerd.

De Rente

Er zijn ontwikkelingen op de rentemarkt, die elkaar ogenschijnlijk tegenspreken. In Zweden werd de repo-rente verhoogd naar 0%. In Europa is de rente licht stijgende maar de weekgrafiek duidt nog steeds op een daling. In Amerika kan men ook spreken van een lichte stijging. Het zou ons niet verbazen als de markten langzamerhand in een bodempatroon geraken.

De US$ uitgedrukt in Euro’s

De dollar is weer stijgende, maar wij zien geen uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken in het verschiet. Tocht kan de stijging wel enige tijd aanhouden.

De prijs van een vat OPEC-olie

Er lijkt misschien even een reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken te ontstaan in de vorming van de prijs van een vat Brentolie, maar dat zal niet zoveel om het lijf hebben, De markt is omhoog gericht.

De Prijs van een troy ounce Goud

De prijs van een troy ounce Goud deed het helemaal niet slecht in een week waarin de aandelenmarkten zich positief gedroegen. Maar de grafieken van het Goud zijn niet onverdeeld positief. Eerder verwachten wij nog een tijdje een aarzelende markt, die netto gezien misschien iets stijgende is maar veel zal dat niet uitmaken. Maar uiteindelijk is het wachten op een doorbraak naar boven.

Strategie

Opnieuw kochten wij een aandeel, ditmaal BE Semiconductor (binnen de Benelux Selector). Mooie plaatjes zullen wij met aankopen blijven honoreren, maar wij gaan ook op zoek naar een exit voor minder presterende fondsen.

Agenda voor de komende week

De volgende zaken, die mogelijk van invloed op de beurzen kunnen zijn, staan op de agenda voor de komende week. De lijst is niet uitputtend, hieronder treft u de naar ons idee meest belangrijke agendapunten aan.

23 december 2019 14.30 Amerikaanse cijfers over binnenlandse investeringen

2 januari 2020 20.00 Notulen laatste vergadering Amerikaanse FED

De laatste twee weken van het jaar zijn begonnen, dat zijn weken met notoir lage omzetten, weinig nieuws en marginale bewegingen tot gevolg.

NB

Rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar meer gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze nieuwsbrief De Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op de site www.vladeracken.nl.

Den Haag, 22 december 2019
Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken VermogensbeheerDe handelsnaam van Vladeracken BV. Een vermogensbeheerder met een vergunning in Nederland. Copyright Vladeracken
www.vladeracken.nl

Disclaimer

De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand. De besproken effecten en strategieQuis est tam dissimile homini. Cur id non ita fit? Tum Triarius: Posthac quidem, inquit, audacius. Ut proverbia non nulla veriora sint quam vestra dogmata Copyright Vladerackenën vertegenwoordigen een hoog risico.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.