Vol verwachting

Stand van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op het moment van schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken (10-04-2011) 366,49

De gemiddelde cyclus in Amsterdam duurt 20 dagen (stijging plus daling).
Sinds de laatste top in de Oscillator Het verschil tussen een kortere termijn gemiddelde van een koers met dat van een langere termijn gemiddelde van dezelfde koers. Copyright Vladerackenzijn er 9 (dalende) dagen verlopen. Alleen in de DAX tellen wij in de Oscillator Het verschil tussen een kortere termijn gemiddelde van een koers met dat van een langere termijn gemiddelde van dezelfde koers. Copyright Vladerackenminder dalende dagen, maar de DAX heeft zich dit jaar dan ook opnieuw bij de sterkste beurzen ter wereld gevoegd. Uitgaande van de gemiddelde duur zal de markt dus in de komende dagen de weg omhoog weer inslaan. Helemaal zeker is dit niet want soms schiet de cyclus uit en is hij veel langer. Maar gezien de sterke ondertoon in de markt kijken wij optimistisch aan tegen de volgende week (zeker ook nu de politiek partijen in Amerika een compromis over het budget hebben bereikt). De AEX ligt nog 2 punten boven zijn 50-daags Voortschrijdend GemiddeldeEen voortschrijdend gemiddelde is het gemiddelde van een getallenreeks bijvoorbeeld de slotkoersen van een aandeel in een bepaalde periode. Het wordt dagelijks berekend bijvoorbeeld over de afgelopen tien dagen, waarbij de oudste dag (i.c. 11 dagen geleden) vervangen wordt door de meest recente slotkoers. De term voortschrijdend wordt gebruikt omdat het gemiddelde als het ware voortschrijdt in de tijd. Moving Averages worden gebruikt om kleine fluctuaties en ruis weg te werken zodat beter zicht wordt gekregen op de onderliggende trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken. Copyright Vladeracken. Van dit gemiddelde zou de steun moeten uitgaan om de daling te beëindigen. Er is één negatief feit te vermelden: de lagere stand op vrijdag vergeleken met de stand van de vrijdag daarvoor is niet algemeen. Er zijn nogal wat markten die daarom overbought zijn, maar veel mag men van een eventuele daling die daaruit voort zou vloeien niet verwachten.

De Week

In het weekplaatje staat alles nog op positief. Dit is de reden van ons optimisme. De Momentum AnalyseEen combinatie van twee momentumAlgemene term die gebruikt wordt om de snelheid van bepaalde koersbewegingen weer te geven. Het momentum meet de prijsverandering van een aandeel of index in een bepaalde periode en kan in absolute zin of als ratio worden weergegeven. Het is een oversold/overbouhgt indicator. In vergelijking met de FracMom is de Mom in het algemeen sneller in het tonen van divergentie bij bodems. Het wordt berekend door de koers van x dagen geleden af te trekken van de koers van heden. Copyright Vladeracken indicatoren (Oscillator Het verschil tussen een kortere termijn gemiddelde van een koers met dat van een langere termijn gemiddelde van dezelfde koers. Copyright Vladerackenen MacdMoving Average Convergence Divergence van Gerald Appel. Het verschil tussen een kortere termijn koers gemiddelde en een langere termijn koersgemiddelde, waarbij de beide gemiddelden berekend zijn volgens de exponentiële methode, dit in afwijking van de meer gebruikelijke rekenkundige methode. In vergelijking met de FracMACD is de MACD in het algemeen sneller in het tonen van divergentie bij bodems. De kruising van beide lijnen, de kruising met de nullijn en de divergentie kunnen signalen geven. Copyright Vladeracken) die tezamen scherper functioneren dan ieder afzonderlijk. Copyright Vladeracken, de Call/Put Ratio, de AD-lijn, de Vladeracken IndexEen index welke gebaseerd is op het aantal volgens de Vladeracken selectiesystematiek koopbare fondsen. Copyright Vladeracken, de New High/New Low en de Above/Below wijzen allemaal op een aanstaande aanval op de weerstandKoersniveau waaronder koersen de neiging hebben om na een stijging te stabiliseren. Copyright Vladeracken van 374. De val van deze barrière is ook nodig, wil de markt in zijn middellange uptrend blijven. Op de meeste beurzen is er sprake van een hogere bodemDieptepunt in de koersontwikkeling. Men onderscheidt onder andere de dubbele, de triple, de broadening, de V en de extended bodem. Eén van de manieren om de aanwezigheid van een bodem vast te stellen is de volgende regel: iedere koers welke voorafgegaan wordt door drie hogere en gevolgd wordt door twee hogere slotkoersen, kan beschouwd worden als een bodem. Copyright Vladeracken, maar onder meer in New York en Duitsland ontbreekt de hogere top. Voor Amsterdam ontstaat deze als de koers boven de 374 komt.

De Maand

He beeld dat de maandgrafieken tonen is niet veranderd. Alles wijst op een forse daling later in het jaar. Hierbij heeft zich nu de VIX gevoegd. Een hogere bodemDieptepunt in de koersontwikkeling. Men onderscheidt onder andere de dubbele, de triple, de broadening, de V en de extended bodem. Eén van de manieren om de aanwezigheid van een bodem vast te stellen is de volgende regel: iedere koers welke voorafgegaan wordt door drie hogere en gevolgd wordt door twee hogere slotkoersen, kan beschouwd worden als een bodem. Copyright Vladeracken werd gezet en dat is meestal een indicatie voor latere topvorming op de aandelenmarkten. Het wachten is op een nieuwe top in de weekgrafieken die niet meer bevestigd wordt door de indicatoren.

De Rente

De rente heeft zijn weg omhoog vervolgd en bereikte 3,74% (10-jaars papier). Vorige week schreven wij dat het doel ligt op 4,11%. Wij houden het daar nog steeds op. Deelnemers aan ons gratis volgsysteem staan inmiddels op een mooie winst. Ter informatie geven wij hieronder de positie die wij hebben ingenomen en het resultaat na 1 maand. Volgers die ons signaal onmiddellijk gebruikt hebben zullen een vergelijkbare positie hebben.

Datum Koop Turbo short ABN op de BundDit is een Duitse hypothetische obligatie met een coupon van 6% en een resterende looptijd van 8,5 tot 10,5 jaar. Op de Eurex worden futures op deze obligatie verhandeld en op deze futures zijn turbo’ s verkrijgbaar. Copyright Vladeracken, SL 130 Koers Investering Resultaat In % Koers BundDit is een Duitse hypothetische obligatie met een coupon van 6% en een resterende looptijd van 8,5 tot 10,5 jaar. Op de Eurex worden futures op deze obligatie verhandeld en op deze futures zijn turbo’ s verkrijgbaar. Copyright Vladeracken
10-03-2011 200 stuks € 10,13 € 2.047 * 121,59
10-04-2011 € 11,86 € 2.372 € 325 15,87% 120,04

*incl. kosten

De Dollar

In ons artikel “

De Technische positie van de dollar

” van 25 maart jongstleden gaven wij aan dat de steun voor de dollar op 69,2 lag. Afgelopen vrijdag sloot de dollar op 69,2. “Doel bereikt! De opmars kan beginnen”, maar zo zeker is dat niet. Het zal de eerste keer niet zijn dat een doel voorbij wordt gestreefd. Maar wij gaan er van uit dat de draai niet lang meer op zich zal laten wachten. De indicatoren zijn nog dalende. Ook al wordt er hier en daar positief gedivergeerd dan blijft het verstandig om eerst de definitieve draai af te wachten alvorens long posities in te nemen.

Het Goud

Wij zagen afgelopen week een mooie uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken uit een horizontaal kanaal (zie de figuur hieronder). De weg omlaag naar de onderzijde van het kanaal werd niet meer afgewacht. Het goud zocht een nieuw record.
Blog-20110411-Goud-Fig1

Figuur 1

Nog niet zolang geleden lieten wij u zien dat de stijging van het goud geen winsten opleverde voor de belegger in Euroland. De waarde van een Troy Ounce goud gemeten in euro’s ligt nog steeds beneden de top van december 2010 en zelfs nog onder die van begin juni 2010 en dit ondanks alle records die sindsdien door de goudprijsVolgens Ray Dalio zal de goudprijs, gezien op lange termijn, tenderen naar een waarde die gelijk is aan de totale hoeveelheid geld in omloop gedeeld door de totale voorraad goud. Copyright Vladeracken (in dollars) bereikt werden. Geen mooie investering dus voor de Eurolander. Maar dit gaat veranderen als de dollar inderdaad doet wat de grafieken voorspellen. Een stijgende dollar zal extra winst betekenen die opgeteld kan worden bij de winst die men op het goud gaat maken als dit zijn stijging doorzet. Toch mag u niet te hardlopen. Een stijgende dollar fungeert vaak als tegenkracht. “Daalt de dollar dan stijgt de olieprijs”. Hetzelfde kan natuurlijk met de goudprijsVolgens Ray Dalio zal de goudprijs, gezien op lange termijn, tenderen naar een waarde die gelijk is aan de totale hoeveelheid geld in omloop gedeeld door de totale voorraad goud. Copyright Vladeracken gaan gebeuren. Wacht dus eerst een verandering in het gedrag van de dollar en de reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken van het goud hierop af.

De Prijs van een vat Brentolie

Ook de prijs van een vat Brentolie brak uit zijn congestieperiode. Er lijkt alles voor te zeggen, dat dit kwam omdat de dollar een dieptepunt bereikte. Wij wagen ons niet aan koffiedik kijken en stellen alleen maar vast dat het nieuws over de veel grotere voorraden ruwe olie, dan verwacht, in de Verenigde Staten dus geen enkele matigende invloed had op de olieprijs. Wij wachten de gebeurtenissen af.

Onze Strategie

In afwachting van het herstel zijn wij niet actief geweest. Mocht de markt draaien dan staan wij klaar om meerdere longposities in te nemen.

Den Haag, 11 april 2011
Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken BV

Disclaimer
De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.