Beurscommentaar: Nog even doorbijten

Stand van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op het moment van schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken (2014-04-14): 395,64

Onze conclusies:
Korte termijn: reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken die niet lang meer schijnt te duren
Middellange termijn: negatief
Lange termijn: correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken komende
NB. Calamiteiten niet aanmerking genomen

De reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken is al ver op weg. Wij geven hem geen lang leven meer. Maar intussen is er wel het een en ander gebeurd. De weekgrafieken zijn op de meeste markten gedraaid en wijzen dus weer de verkeerde kant op. Een van de weinigen die nog niet zo ver zijn, is de Amsterdamse beurs. In Amerika is men het verste maar dat was te voorzien want de voorgaande reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken is bijna geheel aan hen voorbij gegaan. De maandgrafieken tonen overal negatieve beelden. Dat betekent dat de beurs nadat deze reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken voorbij is (en dat zal niet meer zolang duren) zich niet meer volledig zal herstellen. Er is een breuk in de lange rallyEen fikse stijging van het koersniveau die volgt op een daling of op een consolidatie. Copyright Vladeracken gekomen en men moet zich nu voorbereiden op de correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken, die de markten echt een stuk lager gaat brengen. Wij gaan de korte termijn bekijken aan de hand van de daggrafiek van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken, die ons uiteraard het meest aan het hart ligt.

BLOG 20140414 AEX FIG1

Figuur 1.

In de koersgrafiek hebben wij twee min of meer horizontale lijnen getrokken om duidelijk te laten zien hoever de laatste opgang de markt gebracht heeft. De koersen zijn inderdaad boven de vorige (lagere) top van 402,46 gekomen, maar de daar vóór liggende (hogere) top werd niet doorschreden ook al was het maar nipt, dat de top van 408,85 niet verslagen werd. In de grote markten zoals bijvoorbeeld de S&P500 of de DAX slaagden de koersen er wel in om boven de top van januari te komen, maar ook hier moet men spreken van nipt. De koers is nu aangekomen op het MA50 en op het MA100 die samenvallen. Hier is vrijdag enige steun gevonden. Onder de koersgrafiek vindt u in eerste instantie de Call/Put Ratio. Deze heeft zich duidelijk onvoldoende hersteld toen de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken zijn laatste top neerzette. Dit duidt op zwakte in de markt. Het sentimentDe emotionele gemoedstoestand van de gemiddelde belegger. Copyright Vladeracken is aan het afkalven. Hij ligt nu wel diep en het MA4 is al aan het stijgen, wat ons overigens nog niet zoveel zegt want zolang het andere MA nog niet doorschreden is (de blauwe lijn) duidt dat meestal op een zeer korte onderbreking van de koersval. De Stochasticsvan George Lane. De formule is gebaseerd op het gegeven dat wanneer koersen stijgen de slotkoers de neiging heeft om dichter bij de hoogste koers van de dag te komen terwijl in dalende trends de slotkoers de neiging heeft om dichter bij de laagste koers van de dag te komen. Er worden twee lijnen getekend de %K en de %D die elkaar moeten kruisen. De formule luidt: %K = 100*[(Slotkoers – L5) / (H5 – L5)]; %D = 100*(H3 / L3) waarbij L5 = Lowest Low van de laatste vijf dagen; H5 = Highest High van de laaste vijf dagen. Men gebruikt een Slowed Stochastics en een Fast Stochastics. De Slowed Stochastics is in tegenstelling tot de Fast Stochastics verzacht door het gebruik van een voortschrijdend gemiddelde. Copyright Vladeracken die daaronder ligt is pas halverwege. Het belangrijkste is echter dat wij, niet alleen in deze twee indicatoren, nergens in geen enkele indicator en op geen enkele markt een koopsignaal gevonden hebben. Zolang die er niet zijn is de markt nog aan het dalen. In Amerika ziet men dat de markt zeer oversold is en dat sterkt ons in onze mening dat de huidige terugval niet lang mee zal duren.
Het MA150 ligt op 391 en is licht stijgende. Als het MA100 niet fungeert als keerpunt kan dat het MA150 zijn. Als dat niet zo is dan is er de opgaande trendlijn op 384. De uiterste koers van de AEX, die nog acceptabel is, ligt boven de voorgaande bodemDieptepunt in de koersontwikkeling. Men onderscheidt onder andere de dubbele, de triple, de broadening, de V en de extended bodem. Eén van de manieren om de aanwezigheid van een bodem vast te stellen is de volgende regel: iedere koers welke voorafgegaan wordt door drie hogere en gevolgd wordt door twee hogere slotkoersen, kan beschouwd worden als een bodem. Copyright Vladeracken op 379,8. Als dit niveau gebroken wordt dan heeft de correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken zich ingezet. Maar wij verwachten geen doorbraak van deze grens op korte termijn en zien de koers van de AEX dus boven 380 blijven.

De Rente

Het herstel van het effectieve rendementDe uiteindelijke opbrengst van een belegging. Bij aandelen bestaat het uit het dividend vermeerderd of verminderd met het koers-resultaat. Copyright Vladeracken op 10-jarige Nederlandse Staatsleningen is zich (nog) niet aan het doorzetten. De rente is weer aan het dalen, maar voorlopig moet deze daling als beperkt gezien worden want de langere termijn duidt duidelijk op een stijging. Wij zien de stijging zich hervatten voordat het niveau  van 1,7% bereikt is.

De US$ in € uitgedrukt

De dollar gaat het nog eens proberen maar het dunkt ons dat het vorige diepteput op 71,6 nu toch niet doorschreden zal worden. In de daggrafiek lijkt zich een draai te gaan inzetten, maar uiteraard betekent dat niet dat op iets langere termijn de daling niet hervat zal worden. Het dieptepunt van 71,6 hoeft daarom niet het laatste te zijn ook al gaat de dollar nu in waarde omhoog.

De prijs van een vat Brentolie

De algemene positie van de olieprijs lijkt zich iets te gaan verbeteren. Het negatieve scenario dat de laatste maanden de grafieken overheerste wordt iets op de achtergrond gedrongen. Het ziet er daarom naar uit dat de prijs van een vat Brentolie zich iets gaat herstellen. Maar denk niet dat het consolidatiekanaal zo maar meteen verlaten zal worden. Voorlopig zien wij het meer positieve scenario alleen nog maar uitmonden in een lichte opwaartse druk.

De prijs van een troy ounce Goud

De prijs van een troy ounce goud is weer heel langzaam aan het stijgen. Het is nog niet indrukwekkend, maar het MA10 lijkt een dezer dagen toch doorschreden te gaan worden. Daarna ligt het oude obstakel op US$1.348 weer voor de deur. Rondom dit niveau had de correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken zich ingezet. Een doorbraak zou het goud opnieuw in de belangstelling brengen.

Strategie

Wij gaan naar momenten zoeken om de portefeuilles te verkleinen. In feite zijn wij daar afgelopen week al mee begonnen met de verkoop van Corbion en Randstad.

NB

In de week rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar meer gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze maandelijkse nieuwsbrief de Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op de site www.devermogensbeheer.co, welke u rechtstreeks kunt opzoeken of via onze website www.vermogensbeheer.co.

Den Haag, 14 april 2014
Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken Vermogensbeheer

www.vermogensbeheer.co

Disclaimer
De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.