Beurscommentaar: Vele vraagtekens

Stand van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op het moment van schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken (2013-02- 11: 345,13)

Onze verwachtingen
Korte termijn: mogelijke draai omhoog
Middellange termijn: negatief
Lange termijn: positief, maar onduidelijkheid neemt toe
NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

De markten zijn zeer verdeeld en om dat te laten zien vindt u hieronder de daggrafieken van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken en van de Dow Jones Industrial Index.

Figuur 1.

Figuur 2.

De AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken is afgelopen week fors gedaald. Zo was het ook in andere beurzen in Europa. Maar vrijdag jongstleden kwam daar verandering in. In Duitsland steeg toen het MomentumAlgemene term die gebruikt wordt om de snelheid van bepaalde koersbewegingen weer te geven. Het momentum meet de prijsverandering van een aandeel of index in een bepaalde periode en kan in absolute zin of als ratio worden weergegeven. Het is een oversold/overbouhgt indicator. In vergelijking met de FracMom is de Mom in het algemeen sneller in het tonen van divergentie bij bodems. Het wordt berekend door de koers van x dagen geleden af te trekken van de koers van heden. Copyright Vladeracken. In Amsterdam nog niet, het was slechts de Oscillator Het verschil tussen een kortere termijn gemiddelde van een koers met dat van een langere termijn gemiddelde van dezelfde koers. Copyright Vladerackendie omhoog draaide. In Amsterdam raakte de AEX de steun, die uitgaat van het dieptepunt van 16 maart 2011 op 343. De doelstellingen werden nergens gehaald. Dat is ook niet perse nodig. Als men het heeft over sterke markten dan draaien de koersen vaak alvorens het doel is bereikt. In Europa tonen de koersen nog geen herstel, het is bij DojiEen candlestick waarvan de opening en het slot geheel of bijna geheel samenvallen. Dit patroon geeft besluiteloosheid van de markt aan. Copyright Vladeracken’s gebleven. Nergens is er sprake van een uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken.
In Amerika heeft een (kleine) consolidatieEen periode waarin de koersen tijdelijk in zijwaartse richting ten opzichte van de aan de gang zijnde trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken bewegen. In het algemeen geldt dat de prijzen even rust nemen alvorens hun weg te vervolgen. Zie ook congestieperiode. Copyright Vladeracken plaatsgevonden, maar meer ook niet. Er is wel voldoende ruimte ontstaan voor een verdere stijging ook al zijn de sentimentDe emotionele gemoedstoestand van de gemiddelde belegger. Copyright Vladeracken indicatoren in overbought positie. De Momentum AnalyseEen combinatie van twee momentumAlgemene term die gebruikt wordt om de snelheid van bepaalde koersbewegingen weer te geven. Het momentum meet de prijsverandering van een aandeel of index in een bepaalde periode en kan in absolute zin of als ratio worden weergegeven. Het is een oversold/overbouhgt indicator. In vergelijking met de FracMom is de Mom in het algemeen sneller in het tonen van divergentie bij bodems. Het wordt berekend door de koers van x dagen geleden af te trekken van de koers van heden. Copyright Vladeracken indicatoren (Oscillator Het verschil tussen een kortere termijn gemiddelde van een koers met dat van een langere termijn gemiddelde van dezelfde koers. Copyright Vladerackenen MacdMoving Average Convergence Divergence van Gerald Appel. Het verschil tussen een kortere termijn koers gemiddelde en een langere termijn koersgemiddelde, waarbij de beide gemiddelden berekend zijn volgens de exponentiële methode, dit in afwijking van de meer gebruikelijke rekenkundige methode. In vergelijking met de FracMACD is de MACD in het algemeen sneller in het tonen van divergentie bij bodems. De kruising van beide lijnen, de kruising met de nullijn en de divergentie kunnen signalen geven. Copyright Vladeracken) die tezamen scherper functioneren dan ieder afzonderlijk. Copyright Vladeracken daalt nog, hetgeen erop wijst dat de aarzeling in Amerika nog niet afgelopen is. Er is een neiging tot negatieve divergentieWanneer twee of meer gemiddelden, indexen of indicatoren nalaten elkaar de confirmeren. Copyright Vladeracken maar dat is niet overal even duidelijk. De S&P500 laat 6 consecutieve witte candles zien. De daggrafieken geven al met al wel positieve signalen maar overtuigen (nog) niet.

De Week

In Europa zijn de weekgrafieken zonder meer negatief. In Amerika (nog) niet, maar er zijn wel draaiingen in de maak. Negatieve divergenties ziet men overal.

De Maand

De negatieve week in Europa heeft een nefaste invloed gehad op de maandgrafieken die allemaal gedraaid zijn, maar de maand is nog niet afgelopen en een goede tweede helft van de maand februari kan de draai ongetwijfeld nog ongedaan maken. In Amerika tonen de maandgrafieken nog steeds een glorieuze stijging maar hier ziet men forse negatieve divergenties in de MomentumAlgemene term die gebruikt wordt om de snelheid van bepaalde koersbewegingen weer te geven. Het momentum meet de prijsverandering van een aandeel of index in een bepaalde periode en kan in absolute zin of als ratio worden weergegeven. Het is een oversold/overbouhgt indicator. In vergelijking met de FracMom is de Mom in het algemeen sneller in het tonen van divergentie bij bodems. Het wordt berekend door de koers van x dagen geleden af te trekken van de koers van heden. Copyright Vladeracken Analyses. De enige conclusie kan zijn dat het nog steeds mogelijk is dat de maand februari positief afsluit. Zeker is dit echter niet. Maar op iets langere termijn pakken zich donkere wolken samen.

De Rente

Het effectieve rendementDe uiteindelijke opbrengst van een belegging. Bij aandelen bestaat het uit het dividend vermeerderd of verminderd met het koers-resultaat. Copyright Vladeracken op de Nederlandse 10% staatsleningen is aan het bekomen van de forse stijging in de week ervoor. De gap die bij de uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken was ontstaan zal in de komende week hoogstwaarschijnlijk gesloten worden. Dat wil zeggen dat de rente tenminste gaat dalen tot 1,75%, maar de grafieken sluiten een verdere aanpassing niet uit. Ook de 3-maand Euribor heeft afgelopen week iets ingeleverd. De in gang gezette reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken kan wel een aantal weken aanhouden, maar op iets langere termijn moet u rekening houden met een verdere stijging van de rente.

De US$ versus de €

De Amerikaanse dollar heeft zijn weg naar boven weer ingeslagen. Het zal hier niet bij blijven. Er is nog geen uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken geweest, dus een reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken kan zich nog steeds aandienen, maar het herstel lijkt zich te hebben ingezet.

De Prijs van een troy ounce Goud

In de goudplaatjes zien wij nog geen enkele opleving. Er is de laatste tijd sprake van ups and downs, maar verder dan een horizontale beweging kwam het niet. Voorlopig blijft het dus zo dat de prijs van een troy ounce Goud op weg is naar beneden binnen een groter horizontaal kanaal waarvan de onderkant rond US$1.525 ligt.

De Prijs van een vat Brentolie

En in de afgelopen week is de prijs van een vat Brentolie inderdaad uit zijn horizontale kanaal gebroken op US$118. Eén zwaluw geeft nog geen lente en zo is het hier ook. Wij wachten op de bevestiging. Mocht deze er komen dan ligt de weg open naar US$126. Belangrijk wordt het om te zien of de koersstijging stand kan houden als de $ weer wat oploopt ten opzichte van de €.

Strategie

Wij gaan ervan uit dat er zich op korte termijn nog een opleving zal voordoen. Wij blijven derhalve de markt nog even aanzien.

NB

In de week rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar meer gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze maandelijkse nieuwsbrief de Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op de site.

Post Scriptum

Wij worden erop gewezen dat de terminologie die wij gebruiken niet altijd bij alle lezers
Bekend is. Wij verwijzen u naar onze site vermogensbeheer  waarop u een zeer uitgebreide woordenlijst vindt onder het hoofd ABC.

Den Haag, 11 februari 2013
Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken Vermogensbeheer

Disclaimer
De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.