German Pellets GMBH – Een zeer lange adem is nodig

(publicatiedatum: 10 december 2017)

Inleiding

Al sinds begin 2016 houden wij u zo nu en dan, wanneer daar aanleiding toe bestaat, op de hoogte van de ontwikkelingen rond German Pellets GMBH. Het bedrijf verkeert in staat van faillissement, een curator is bezig om de boedel te inventariseren en om te zien of, en zo ja hoeveel er nog te redden is voor de obligatiehouders en andere schuldeisers van het bedrijf.

Verslag van de curator

Op 29 november 2017 is het jongste verslag van de curator verschenen. Het SdK (Schutzgemeinschaft der Kapitalanleger e.V.), een Duitse belangenvereniging voor obligatiebeleggers, heeft hierover een samenvatting geschreven en aan de bij haar aangesloten beleggers verzonden. Wij hebben daar eveneens, als lid van het SdK, een exemplaar van ontvangen en doen u in dit stuk op onze beurt verslag van de bevindingen van de curator en het SdK.

Het verslag biedt weinig positiefs

In het verslag van de curator worden alle schulden en bezittingen van de onderneming op een rij gezet en besproken. En de conclusie is niet positief. Vrijwel alle dochterondernemingen zijn nu in staat van faillissement gebracht of worden inmiddels afgewikkeld / geliquideerd. De directeur / eigenaar van de onderneming wordt inmiddels gezocht, voor hem is een arrestatiebevel uitgevaardigd. Maar de curator weet niet of de vorderingen op deze man inbaar zijn, er is nog te weinig inzicht in zijn bezittingen. De belangrijkste bezittingen zitten in de Verenigde Staten, waar twee grote fabrieken zijn neergezet om papersnippers te produceren ten behoeve van twee aanpalende energiebedrijven. Het eigendomsrecht van deze fabrieken is ondergebracht in aparte stichtingen. De curator is bezig om het eigendom van deze fabrieken, of althans de tegenwaarde ervan terug te krijgen, maar zij schat in dat dit proces een lange adem gaat vergen.

De curator heeft zelfs aangegeven te denken dat de gehele procedure nog makkelijk vijf jaar gaat duren.

De curator heeft ook aangegeven dat zij slechts een beperkte uitkering verwacht als de zaak is afgerond. Het SdK schrijft letterlijk:

“Einschätzung des SdK’s
Aufgrund der Komplexität des Verfahrens und der Vielzahl möglicher Ansprüche
wird das Verfahren voraussichtlich noch mindestens 5 Jahre andauern. Nach derzei-
tigem Kenntnisstand ist festzustellen, dass bei Realisierung aller Vermögenswerte
die Gläubiger mit einer lediglich marginalen Quote rechnen können.”

Bod uitgebracht

Ondertussen heeft een partij, die in Duitsland wel vaker biedingen op dit soort obligaties uitbrengt wanneer de schuldenaar in staat van faillissement is gesteld, een bod uitgebracht op de obligaties van German Pellets (looptijd 2019, coupon 7,25%, ISIN-code DE000A13R5NT).

Er wordt 0,87% per stuk geboden (€ 8,70 per nominaal € 1.000) en dit is inclusief de verschuldigde rente.

De aanmeldtermijn sluit op 13 december om 14.00 uur, kort dag dus!

Conclusie

In de obligaties is geen handel meer mogelijk. De kans bestaat dat bij tijd en wijle een bod wordt herhaald, naar gelang de status van de procedures van de curator. Maar zeker is dat beleggers een zeer lange adem zullen moeten hebben om dit proces tot een einde te brengen en dat het allerminst zeker is, dat beleggers nog iets gaan terug zien van hun vordering. Alles staat en valt met de positie in de VS.

Wij hebben daarom ervoor gekozen om de obligaties niet aan te melden in die gevallen waarin wij zelf het mandaat voeren. In alle andere gevallen zullen wij in overleg treden met de betreffende cliënten. Cliënten kunnen ons bellen of mailen als zij op het bod in willen gaan. Wellicht ten overvloede wijzen wij beleggers er op dat het houden van dit soort stukken in depot bankkosten met zich mee brengt. Die zijn laag, maar worden wel elk kwartaal in rekening gebracht.

Den Haag, 10 december 2017

Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken VermogensbeheerDe handelsnaam van Vladeracken BV. Een vermogensbeheerder met een vergunning in Nederland. Copyright Vladeracken

www.vladeracken.nl

Disclaimer
De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Vladeracken belegt wel en / of heeft belegd in de hier besproken effecten voor haar cliënten. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie in de hier besproken effecten en conform de hier besproken methodiek en argumenten belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand. De besproken effecten vertegenwoordigen een hoog risico.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.