Santa Claus Rally en andere beursfenomenen

Stand van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op het moment van schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken (7 januari 2011) 356,44

Santa Claus Rally

De Santa Claus RallyVan Yale en Jeff Hirsch. Ga long gedurende de vijf laatste vijf handelsdagen van het jaar en de daaropvolgende twee handelsdagen van het nieuwe jaar. Ga daarna exit. Sinds 1950 leverde een investering in deze zeven dagen een gemiddelde winst op van 1,5%. Zie ook het Januarie Effect, en de Januarie Indicator, die van verschillende periodes uitgaan. Copyright Vladeracken waarover wij vorige week schreven deed dus wat de statistiek met grote mate van zekerheid voorspelde.

De rallyEen fikse stijging van het koersniveau die volgt op een daling of op een consolidatie. Copyright Vladeracken begon op 355,57 en eindigde op 4 januari 2011 met een slotkoers van 358,86. De stijging bleef onder het gemiddelde van 1,5% maar degene die op deze rallyEen fikse stijging van het koersniveau die volgt op een daling of op een consolidatie. Copyright Vladeracken ingespeeld had was toch mooi uitgekomen. Natuurlijk kan men een berekening welke uitgezet werd op de S&P500 niet zo maar overzetten op de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken. Maar de S&P500 liet ook een goed resultaat zien met een beginstand van 1.267,54 en een slot op 4 januari van 1.270,2

De Januari Barometer

Er zijn ook statistieken die het resultaat van het volledige beursjaar voorspellen. Wij hebben het dan niet over getallen maar of het jaar positief dan wel negatief eindigt. De Januari BarometerStudies wijzen erop dat als de eerste vijf beursdagen van het jaar een netto-stijging laten zien de kans groot is dat het gehele jaar een positief beursjaar wordt. Statistisch werd vastgesteld dat de rest van het jaar een gemiddelde stijging van 14,8% laat zien indien januari een positief resultaat oplevert. Wanneer januari negatief is dan ligt dit gemiddelde op 2,92%. Op Wallstreet heerst het gezegde: “Zoals januari gaat, gaat het jaar”. Copyright Vladeracken stelt dat indien de eerste 5 handelsdagen van het jaar positief afsluiten dan zal ook het gehele jaar een positief resultaat laten zien. Op 31 december sloot de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op 354,57 en 5 dagen later op vrijdag 7 januari werd een slot genoteerd van 356,44. Op die vrijdag zag het er eerst wel even beroerd uit want intradayHet koersverloop binnen een handelsdag. Copyright Vladeracken werd een koers aangetipt van 354,31. De S&P500, waarop de statistiek berekend werd, sloot het jaar 2010 af met een en koers van 1.257,64 en tekende op 7 januari jongstleden een slotkoers aan van 1.271,5.

De Presidentiële Cyclus

Gemiddeld genomen zijn de eerste twee jaar van de Presidentiële Cyclus in de Verenigde Staten niet goed voor het beursgebeuren. De laatste twee jaar echter zijn gemiddeld genomen positief. Het derde jaar schiet er uit met een gemiddelde winst over de afgelopen jaren (sinds 1955) met 18,3% (op de S&P500) en sinds 1931 met 13,2% (op de DJIA) Gecorrigeerd voor een aantal mogelijke fouten komt het positieve resultaat uit op 15,1 en 8,31%. (voor nadere uitleg verwijzen wij u naar een artikel dat aanstaande vrijdag op deze blog zal worden gepubliceerd.) Dit is dus een geheel andere statistische aanpak die ook een goed beursjaar 2011 voorspelt.

De Decennium Jaren

En dan is er nog de statistiek van de Decennium JarenEen selectiemethode waarbij uitgegaan wordt van het laatste cijfer van een jaartal. Hierbij zijn de jaartallen eindigend op een 5 het meest interessant, gevolgd door de jaartallen eindigend op een 8. De jaartallen eindigend op een 0 zijn duidelijk het minst interessant gevolgd door de jaartallen eindigend op een 7. Het was Edgar Lawrence Smith die in 1939 als eerste wees op deze cyclus. Copyright Vladeracken. Het laatste cijfer van het jaar geldt hier als ordeningsprincipe. Het jaar 2011 eindigt op 1 en de jaren die op een 1 eindigen in deze decenniumreeks zijn in deze statistiek goed voor een gemiddelde winst sinds 1885 van 3,5%. Het ziet er dus naar uit dat ook deze statistiek in de goede richting wijst. Maar ga niet onbesuisd te werk want een en ander is altijd berekend op slechts twee peildata. Wat daar tussen in ligt is een geheel andere zaak. De beurs kan heel wel een of meerdere negatieve periodes meemaken.

De AEX Index

De AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken zit nog steeds in een correctiefase. Het ziet er echter naar uit dat de negatieve invloed hiervan beperkt zal blijven. Er ligt enige steun op 352 en daarna komt de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken zijn 50-daags Voortschrijdend GemiddeldeEen voortschrijdend gemiddelde is het gemiddelde van een getallenreeks bijvoorbeeld de slotkoersen van een aandeel in een bepaalde periode. Het wordt dagelijks berekend bijvoorbeeld over de afgelopen tien dagen, waarbij de oudste dag (i.c. 11 dagen geleden) vervangen wordt door de meest recente slotkoers. De term voortschrijdend wordt gebruikt omdat het gemiddelde als het ware voortschrijdt in de tijd. Moving Averages worden gebruikt om kleine fluctuaties en ruis weg te werken zodat beter zicht wordt gekregen op de onderliggende trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken. Copyright Vladeracken tegen. Wij verwachten niet dat hij daar doorheen gaat.

De Rente

De rente is nog steeds onderweg naar zijn weerstand op 2,97%. Naar verwachting over 14 dagen zullen wij op deze blog een artikel plaatsen, dat gericht is op dekking van de obligatieportefeuille tegen rentestijgingen. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden op ons twitteradres (G.K. van Dommelen). Zij krijgen dan aan- en verkoopsignalen gratis ter beschikking zodat dekkings- zowel als beleggingsposities in obligaties en derivaten kunnen worden ingenomen gebaseerd op technische signalen.

De Dollar

Met veel vertoon van macht brak de dollar op het einde van vorige week dan toch nog door zijn 50-daags Voortschrijdende Gemiddelde. Alle negatieve signalen werden weggevaagd en het ziet er naar uit dat hij op weg is naar nieuwe hoogten. Er wordt veel geschreven over een stijgende dollar (dalende €) Het zou de inleiding zijn op van het einde van de €. U moet deze commentaren allemaal naar de prullenbak verwijzen. Het is klinkklare onzin. Op 1 januari 2000 toen de Euro in uw portemonnaie verscheen betaalde u 97,1 eurocent voor een dollar. Nu afgelopen vrijdag moest u 77,34 eurocent neertellen voor die zelfde dollar. Wie is er nou zwak???? U moet blij zijn met een stijgende dollar. Het is uitstekend voor het bedrijfsleven en daarmede uitstekend voor de aandelenbeurzen in Euroland. Op naar de 77,34 zouden wij zeggen. De beweging was echter zo snel dat het ons niet mogelijk was om een long positie in te nemen. Wij wachten nu op een Pull-Back.

Figuur 1

De Prijs van een vat Brentolie

Wij blijven bij onze uitspraak van vorige week dat de olieprijs aan zijn (voorlopige) top zit. Het zal niet lang meer duren alvorens zich een reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken in gaat zetten, die zich zal vertalen in een horizontale dan wel dalende beweging. Een daling ligt het meest voor de hand en lang zal deze niet meer op zich laten wachten tenzij het winterweer een spaak in de wielen gaat steken, maar ook daar ziet het er op dit moment niet naar uit.

Onze Strategie

De Long positie in de turbo’s AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken werd verkocht. Binnen het 10% systeem werden winsten genomen op AMG, Brunel en CSM. Daartegenover werden aangekocht Arseus en UCB. Accell werd toegevoegd aan de Stamrechtportefeuilles. Wij zijn niet short gegaan in de dollar. Wij wachten nu op een Pull-back om long te gaan. Voor het overige wachten wij de reactieEen daling van de koersen met 5% of meer maar minder dan 10%. Copyright Vladeracken verder af met volbelegde portefeuilles.

Den Haag, 10 januari 2011
Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken Vermogensbeheer

Disclaimer
De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.