De wind steekt op

Stand van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken op het moment van schrijvenHet verkopen van een Call of een Put die men niet in bezit heeft. Copyright Vladeracken (26 juni 2017) 519,50

Onze conclusies:
Korte termijn: negatief maar opleving mogelijk
Middellange termijn: negatief
Lange termijn: verdeeld tot negatief
NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

De AEX Index is de positieve uitzondering

Als men alleen maar naar de daggrafiek van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken kijkt dan loopt men de kans om positief te worden over de komende periode. De indicatoren van de AEX willen gaan stijgen, maar het is de enige markt waarin men dat ziet. De AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken is ook het meeste gedaald en misschien is dat wel de reden dat de daggrafiek er nu iets beter uit ziet. Voor het overige zijn alle markten het eens. In de daggrafieken dalen de indicatoren en divergeren zij negatief. (Bij de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken willen ze gaan stijgen en divergeren zij positief). In de weekgrafieken ziet men alleen maar dalingen en negatieve divergenties. In de maandgrafieken is het allemaal iets meer afwisselend. De indicatoren dalen, en in het algemeen kan men niet spreken van positieve divergentieEen situatie waarbij een koersbeweging van een aandeel of van een index niet bevestigd wordt door het koersverloop van een indicator of van een andere index. Het is een vroege indicatie voor een mogelijke trendomkeer. Copyright Vladeracken. De AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken kan natuurlijk wel een tijdje de eerste viool willen spelen, maar zijn snaren zullen als eenling in dit orkest eerstdaags toch allemaal kapot springen, daar kan men zeker van zijn. Wij zijn dus niet erg onder de indruk van het vermogen van de beurs in Amsterdam. Misschien kan het aandeel Koninklijke Olie een beetje helpen, maar ook het oliefront laat niet veel mooie geluiden horen. Om een beeld te geven van hoe tegengesteld een en ander eruit ziet laten wij hieronder twee daggrafieken zien. Een van de S&P500 en een van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken.

De daggrafiek van de S&P 500 Index

BLOG 20170626 FIG1 S&P500Figuur 1.

De S&P500 Index heeft eind april een golden crossEen bullish signaal dat gegeven wordt wanneer een korter termijn voortschrijdend gemiddelde een langer termijn voortschrijdend gemiddelde in opwaartse richting kruist. Als standaard voor een haussesignaal wordt aangenomen dat het 50-daags het 200-daags Voortschrijdend Gemiddelde naar boven toe moet kruisen. Copyright Vladeracken gevormd en sindsdien zijn de twee gemiddeldes netto blijven stijgen. Deze index bevindt zich daarmede in een duidelijke uptrend. De AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken daarentegen heeft deze maand een death cross neergezet. Hij zit dus in een baisseEen term die gebruikt wordt voor een beurs waarop over een breed front de koersen dalen. Copyright Vladeracken (alles natuurlijk op de korte termijn gezien). Als men dan alleen naar de koersen kijkt dan is de S&P500 inderdaad in goede conditie. Hij bevindt zich in een stijgend kanaal waarbinnen hij erg opstandig lijkt want hij heeft regelmatig al geprobeerd aan de bovenkant uit te breken.

en de daggrafiek van de AEX Index

BLOG 20170626 FIG2 AEXFiguur 2.

De AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken zit in een dalend kanaal en hij heeft de onderkant al geraakt. Nou stelt de theorie dat een stijgend kanaal aan de onderzijde wordt verlaten en een dalend kanaal wordt in het algemeen aan de bovenzijde verlaten. De Momentum AnalyseEen combinatie van twee momentumAlgemene term die gebruikt wordt om de snelheid van bepaalde koersbewegingen weer te geven. Het momentum meet de prijsverandering van een aandeel of index in een bepaalde periode en kan in absolute zin of als ratio worden weergegeven. Het is een oversold/overbouhgt indicator. In vergelijking met de FracMom is de Mom in het algemeen sneller in het tonen van divergentie bij bodems. Het wordt berekend door de koers van x dagen geleden af te trekken van de koers van heden. Copyright Vladeracken indicatoren (Oscillator Het verschil tussen een kortere termijn gemiddelde van een koers met dat van een langere termijn gemiddelde van dezelfde koers. Copyright Vladerackenen MacdMoving Average Convergence Divergence van Gerald Appel. Het verschil tussen een kortere termijn koers gemiddelde en een langere termijn koersgemiddelde, waarbij de beide gemiddelden berekend zijn volgens de exponentiële methode, dit in afwijking van de meer gebruikelijke rekenkundige methode. In vergelijking met de FracMACD is de MACD in het algemeen sneller in het tonen van divergentie bij bodems. De kruising van beide lijnen, de kruising met de nullijn en de divergentie kunnen signalen geven. Copyright Vladeracken) die tezamen scherper functioneren dan ieder afzonderlijk. Copyright Vladeracken bij de S&P500 is dalende en hij divergeert negatief. Bij de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken is dat anders. De Oscillator Het verschil tussen een kortere termijn gemiddelde van een koers met dat van een langere termijn gemiddelde van dezelfde koers. Copyright Vladerackenis gaan stijgen, het MACDMoving Average Convergence Divergence van Gerald Appel. Het verschil tussen een kortere termijn koers gemiddelde en een langere termijn koersgemiddelde, waarbij de beide gemiddelden berekend zijn volgens de exponentiële methode, dit in afwijking van de meer gebruikelijke rekenkundige methode. In vergelijking met de FracMACD is de MACD in het algemeen sneller in het tonen van divergentie bij bodems. De kruising van beide lijnen, de kruising met de nullijn en de divergentie kunnen signalen geven. Copyright Vladeracken Histogram nog niet. Er wordt niet negatief gedivergeerd. Tot slot de Zone Oscillator. Bij de S&P500 is hij nog dalende. Bij de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken stijgt hij.

Een eerste conclusie is duidelijk. De belegger moet in Amsterdam zijn. Maar zo gemakkelijk ligt dat niet. Niemand zal van mening zijn dat de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken tegen de “groten” in kan gaan. Als het blaast in de Verenigde Staten dan stormt het in Nederland. Zo zijn we dat gewend. Het gaat te ver om alle markten te bestrijken, maar als men naar Duitsland of Japan kijkt, dan lijken de ontwikkelingen daar op dit moment meer op die in de Verenigde Staten dan op de Nederlandse. Hierbij moet aangetekend worden dat de technische fondsen hun zwarte periode lijken te hebben afgesloten. Als men naar ASML kijkt bij voorbeeld, dan ziet men dat deze afgelopen week fors in koers is gestegen. Dat geldt ook voor de technische fondsen in de NasdaqNational Association of Securities Dealers Automated Quotations. De Amerikaanse nationale schermenbeurs. Copyright Vladeracken. Er zijn dus veel vraagtekens en tegenstrijdige berichten. Een gemakkelijke mening is niet te geven. Maar als de S&P500 in de komende week 20 punten lager sluit en als de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken beneden 517 sluit dan dient u er van uit te gaan dat er zwaardere tijden aanbreken.

De Rente

Het gaat niet lang meer duren of wij zien het effectieve rendementDe uiteindelijke opbrengst van een belegging. Bij aandelen bestaat het uit het dividend vermeerderd of verminderd met het koers-resultaat. Copyright Vladeracken op 10-jaar Nederlandse Staat obligaties stijgen. Het MA30 lijkt een forse steun te geven en dat betekent dat de draai omhoog binnenkort een feit kan zijn.

De US$ in €’s uitgedrukt

Ook al is er een licht herstel opgetreden in de prijs van de Amerikaanse dollar, toch verwachten wij geen duidelijk herstel. De weekgrafiek is wel stijgende maar er wordt lelijk gedivergeerd. De daggrafiek toont alleen maar ellende en daarmede is onze conclusie duidelijk. Blijf er vanaf. Steun is te vinden op 87.

De prijs van een vat Brentolie

Op het oliefront is een kentering in de maak. Het is nog zeer pril en er hoeft niet veel te gebeuren of het herstel zit weer in de problemen. De daggrafiek van de prijs van een vat Brentolie is positief en duidt op een stijging. Dit in tegenstelling tot de weekgrafiek, deze is nog niet zover. Maar er zijn ook negatieve berichten. De schalieolieproductie ligt op een top niveau. En er komen stemmen op die beweren dat de vraag naar olie achterblijft bij de groei van de wereldeconomie.

Het Goud

Ook de prijs van een troy ounce goud lijkt weer in de lift te zitten. Maar zolang de grens van US$1.280 niet is doorschreden is het niets. En dat een duidelijk herstelt gemakkelijk zal zijn ligt niet voor de hand want de weekgrafiek toont dalende indicatoren en deze divergeren ook nog eens negatief. Als de conclusie negatief voor de goudbeleggingen is, dan is het misschien wel positief voor de aandelenmarkten want tegenwoordig bewegen zij zich meestal weer tegengesteld aan elkaar.

Strategie

Enkele weken geleden schreven wij een artikel over het Spaanse Prosegur. Op basis van het technische beeld besloten wij toen nog te wachten met aankoop van aandelen van deze maatschappij. Wij schreven de kans groot te achten dat een daling tot onder circa € 5,45 goed mogelijk was. Maar het beeld is sindsdien sterker en sterker geworden en het lijkt er bovendien meer en meer op dat de correctiefase van de afgelopen maanden op zijn einde loopt. Met een neklijnSteun of weerstandsniveau onder andere in een Kop & Schouder patroon. De neklijn verbindt de toppen of bodems van het patroon afhankelijk van het feit of het een top- of bodemformatie is. Copyright Vladeracken op € 6,10 is het kopsignaal nog niet gegeven, maar wij hebben dit niet meer afgewacht en afgelopen week binnen ons fundamentele aandelenmodel de Prijs

Agenda voor de komende week

De volgende zaken, die mogelijk van invloed op de beurzen kunnen zijn, staan op de agenda voor de komende week. De lijst is niet uitputtend, hieronder treft u de naar ons idee meest belangrijke agendapunten aan.

26 juni 2017 10.00 IFO Sentimentcijfers Duitsland
26 juni 2017 14:30 Chicago FED National Activity Index
26 juni 2017 16.00 Dallas FED Manufacturing Business Index
26 juni 2017 19.30 Toespraak ECB-president Draghi
27 juni 2017 12.00 Toespraak BOE-voorzitter Carney
27 juni 2017 19.00 Toespraak FED-voorzitter Yellen
28 juni 2017 17.00 FED Monetair beleidsrapport
29 juni 2017 12.00 EuroZone zakelijk sentimentDe emotionele gemoedstoestand van de gemiddelde belegger. Copyright Vladeracken indicatoren
30 juni 2017 11.00 Inflatiecijfers EuroZone
30 juni 2017 14.30 Consumentenuigaven USA

De hele week:

Onrust in Venezuela en rond Noord Korea; BrexitHiermede wordt een exit van het Verenigd Koninkrijk uit de Euro aangeduid. Men noemt het ook wel Brixit. Copyright Vladeracken-onderhandelingen.

NB

Rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar meer gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze nieuwsbrief De Technische Belegger, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op de site www.vladeracken.nl.

Den Haag, 26 juni 2017
Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken Vermogensbeheer

www.vladeracken.nl

Disclaimer
De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.