De Technische Belegger Jaargang 28 • Nr 1 • 3 januari 2022

Laten wij beginnen met u een succesvol maar bovenal gelukkig en gezond 2022 toe te wensen.

En na deze goede wensen gaan we toch over tot de orde van de dag. Wie begin 2021 durfde te stellen, dat de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken in 2021 met 27,8% zou gaan stijgen, en dat ook nog eens zonder rekening te houden met dividend, zou voor gek verklaard zijn. En al helemaal als men ook zou hebben geweten hoe diep de Covid-crisis wereldwijd zou ingrijpen in het leven van alledag. Maar een flink aantal faillissementen in de Chinese vastgoedsector, ingrijpen van de Chinese overheid in de big-tech-wereld, de dreiging van Rusland jegens Europa om Oekraïne en het mislukken van project Afghanistan, het mocht allemaal niet baten. Veel, vooral Westerse beurzen denderden afgelopen jaar door alsof er niets aan de hand was. 2021 is typisch een jaar geweest waarin te veel kennis over financiële markten geleid heeft tot een te voorzichtige positie. Alleen beleggers die bijna blind in de, begin dit jaar al dure, big-tech en semiconductor aandelen stapten, konden dit rendementDe uiteindelijke opbrengst van een belegging. Bij aandelen bestaat het uit het dividend vermeerderd of verminderd met het koers-resultaat. Copyright Vladeracken evenaren. Althans, er is nog een hoek waarin de resultaten minstens zo sterk waren en dat is in de hoek van de fundamentele waarde beleggers, in ons geval de Prijs En dan nog voor de technische analisten onder ons: een Decennium-jaar eindigend op een 2 (2022) is gemiddeld genomen een prima beleggingsjaar.

De AEX Index op dagbasis (figuur 1)


Het dilemma, dat hierboven is geschetst is goed te zien in de daggrafiek van de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken. Na de prachtige rit van 2021 is de koers in het najaar tot tweemaal toe gezakt tot een steunniveau rond 750, dat goed kan dienen als een neklijnSteun of weerstandsniveau onder andere in een Kop & Schouder patroon. De neklijn verbindt de toppen of bodems van het patroon afhankelijk van het feit of het een top- of bodemformatie is. Copyright Vladeracken voor een kopschouderpatroon. Als dit patroon bewaarheid wordt, dan zijn de linkerschouder en het hoofd inmiddels voltooid en zal binnenkort blijken of de rechterschouder ook wordt afgerond. Het mooie van dit patroon is, dat er een keurige stoploss valt te bepalen. Als de index daadwerkelijk in januari door de steun op 750 zakt, dan kan een koersdoel berekend worden van 670 punten. Maar of dit zeer negatieve scenario een feit wordt, zal grotendeels afhankelijk zijn van de inflatieverwachtingen in de markt. Natuurlijk, de dreigementen van de Russische president Putin kunnen een groot probleem worden als hij ze uitvoert. Maar laten we er voorlopig vanuit gaan, dat ook de heer Putin in de kern een verstandig man is, die vooral uit is op het behoud van zijn macht, niet op het ontketenen van een oorlog die hij niet kan winnen. In dat geval is er momenteel sprake van een fase van correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken, in afwachting van meer duidelijkheid over de inflatie. Januari hoeft dan nog steeds niet een hele mooie maand te worden, maar de lange termijn oplopende trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken is dan niet in gevaar. Overigens betekent een dalende AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken nog niet dat er niets verdiend kan worden met aandelen. Want als de rente daadwerkelijk stijgt, dan zal sprake gaan zijn van een flinke sectorrotatie, een die in feite al enkele weken zichtbaar is. Tech-aandelen zullen dan het onderspit delven ten faveure van de meer klassieke ondernemingen op de beurs. En daarmee zijn de kansen voor aandelenbeleggers in 2022 nog steeds goed.

Best presterende model van Vladeracken in 2021:
Vladeracken Prijs<Waarde Methode 35,54

De S&P 500 Index op weekbasis (figuur 2)


Als er al iets te zeggen valt van de langere termijn, dan is het in elk geval goed om daarvoor even naar de Amerikaanse markt te kijken. In figuur 2 ziet u daarom de weekgrafiek van de S&P 500 Index. Daar lijkt niets aan de hand te zijn. December heeft zelfs een nieuwe “All-Time high” voor deze index opgeleverd. Van lange termijn topvorming is hier geen sprake. Het enige minpuntje, dat deze grafiek toont, is dat de trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken qua tempo aan het afvlakken is. Dat wordt ondersteund door de negatieve divergenties in de indicatoren onder in de figuur (toch nog een extra minpuntje, zij het dat die indicatoren allemaal nog stijgen, waarmee de negatieve divergentieWanneer twee of meer gemiddelden, indexen of indicatoren nalaten elkaar de confirmeren. Copyright Vladeracken snel kan worden opgeheven). Het is daarmee mogelijk, dat een toppatroon in de maak is. Maar het is te vroeg om dat al te duiden, althans als men op figuur 2 afgaat. Daarom laten wij u nog een andere Amerikaanse index zien in figuur 3.

De Russell 2000 Index op weekbasis (figuur 3)


De Russell 2000 IndexEen Amerikaanse index die wordt berekend uit de koersen van 2000 kleine tot middelgrote bedrijven (1001ste tot 3000ste grootste binnenlandse aandelen beoordeeld op basis van hun markt-kapitalisatie). Copyright Vladeracken, een bredere index dan de S&P500, ziet er aanmerkelijk minder positief uit. Hier is de zwakke maand november niet door een nieuwe top gevolgd. In tegendeel, december is hier gebruikt om een min of meer zijwaartse correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken door te maken, die bovendien nog binnen de grenzen van een eerdere correctiefase plaatsvindt. Dit beeld is ronduit negatief. De kans dat deze index in de komende weken tot onder de steun van 2.100 zakt is levensgroot. Daarmee bevestigt figuur 3 de onduidelijke fase waarin de markten zich bevinden. Markten willen best omhoog, maar dan moet er wel iets in het beeld van de inflatie wezenlijk veranderen, dat de markt momenteel heeft.

De DAX Index op dagbasis (figuur 4)


Ook in Duitsland is het beeld niet helder. Ook hier is een neklijnSteun of weerstandsniveau onder andere in een Kop & Schouder patroon. De neklijn verbindt de toppen of bodems van het patroon afhankelijk van het feit of het een top- of bodemformatie is. Copyright Vladeracken te tekenen, waarboven zich al enkele maanden een min of meer zijwaarts patroon ontwikkelt. Ook dit patroon kan, net als bij de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken, uitdraaien op een kopschouderpatroon, maar hier is nog geen sprake van een symmetrisch beeld en dat maakt dit beeld als kopschouder top onwaarschijnlijker. Maar steunniveau’s, zoals de lijn die hier in de figuur rond 15.015 is getekend, blijven, als ze meerdere keren getest worden, niet eeuwig stand houden. En hier is de steun al vier keer geraakt. Het goede nieuws is dat in dit geval de indicatoren juist positief divergeren. Het korte termijn beeld is daarmee niet persé zwak te noemen, maar het wordt wel tijd, dat de top, die in oktober werd bereikt, al was het maar voor even, doorbroken wordt.

Conclusie

De aandelenmarkten verkeren op een cruciale tweesprong. Het is goed mogelijk, dat de weg omhoog weer wordt ingezet, maar daar is dan wel enige hulp voor nodig. Vermoedelijk moet die komen van hetzij meevallende inflatiecijfers, hetzij een oplossing voor het Russische probleem met de Westerse geopolitieke drang naar het Oosten, hetzij een meevaller in de Amerikaanse tussentijdse congresverkiezingen, die dit jaar gaan plaatsvinden. Tot die tijd zal de huidige fase van correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken waarschijnlijk worden voortgezet. Nieuwe toppen zijn dan best denkbaar, maar die zullen dan snel weer door een volgende correctieEen daling van de koersen met van tenminste 10%. Copyright Vladeracken gevolgd worden. Januari 2022 wordt geen gemakkelijke maand voor beleggers.

De rente in $ en € op weekbasis (figuur 5)


Na een korte daling van de lange rente in de VS en in Europa steeg de rente op de kapitaalmarkten in december opnieuw. Maar veel is er per saldo niet gebeurd. Het plaatje ziet er niet goed uit in figuur 5, maar er is geen sprake geweest van flinke doorbraken omlaag. Of het moet de middelste grafiek zijn, daar is wel sprake van een doorbraak omlaag, maar hier ziet u de koersontwikkeling van een Nederlandse staatsobligatie die in 2037 op 100% wordt afgelost. De looptijd van deze obligatieEen schuldbekentenis aan toonder voor een bepaald bedrag (nominale waarde) met een van tevoren vastgestelde rentevergoeding en met een terugbetalingconditie van de hoofdsom op een van tevoren vastgesteld tijdstip. Copyright Vladeracken daalt langzaam maar zeker en deze koers zal uiteindelijk volledig terugzakken tot de aflossingskoers van 100% (nu nog 157%). Een doorbraak omlaag zal hier dus per definitie plaatsvinden. Maar in de andere twee grafieken heeft de steun het nog altijd gehouden. Er is hier overigens ook in beide gevallen sprake van lagere toppen en lagere bodems, de definitie van een dalende trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken. Een verdere daling (lees stijging van de rente) is daarmee het meest waarschijnlijke, maar hierop vooruitlopen is niet verstandig in deze fase.

De US$ en de € (figuur 6)


Voor de US$ hebben wij dit keer een kortere termijn grafiek gekozen. En dat komt, omdat hier het beste de huidige situatie van de $-koers zichtbaar is. De twee blauwe lijnen in de figuur, die naar elkaar toe komen (en respectievelijk nu op 0,925 en 0,826 liggen) geven de twee lange termijn trendlijnen weer waartussen de $-koers zich momenteel beweegt. Die lijnen lopen naar elkaar toe, maar liggen nog redelijk ver uit elkaar. Daartussen liggen twee rode lijnen, die de kortere termijn weerstandKoersniveau waaronder koersen de neiging hebben om na een stijging te stabiliseren. Copyright Vladeracken- en steunlijnen weergeven (tussen 0,896 en 0,861). Deze twee lijnen liggen dichter bij elkaar. De koers ligt nog tussen deze twee lijnen. Als de inflatiecijfers in met name de VS tegen blijven vallen, dan zou de bovenkant op 0,896 gebroken kunnen worden en kan de koers uiteindelijk zelfs tot 0,925 stijgen. Vallen de inflatiecijfers mee, dan kan het omgekeerde gebeuren. Maar een definitieve uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken verwachten wij in januari in elk geval nog niet. De grafiek is in elk geval nog niet beslissend.

De prijs van een vat Brent-olie (figuur 7)


Ook de grafiek van de olieprijzen is nogal dualistisch te noemen. In figuur 7 hebben wij boven elkaar eerst de index voor OPEC-olie opgenomen en daaronder de koersontwikkeling van Brent-olie (US$ per vat). In de bovenste figuur is sprake van een lange termijn uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken omhoog en een geleidelijke daling boven langs de bovenste dalende trendlijn. Hier is daarmee sprake van een adempauze waarin de uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken wordt verwerkt en waarna de koers weer verder omhoog zou kunnen. Maar in de onderste grafiek is geen uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken te zien en is de koers juist onder de dalende trendlijn teruggezakt. Hier heeft de trendlijn als weerstandslijn gediend en moet nog een uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken plaatsvinden voordat de opgaande trendDe richting van de markt. Een opwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van hogere bodems en hogere toppen. Een neerwaartse trend wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van lagere bodems en lagere toppen. Copyright Vladeracken weer hervat wordt. En de indicatoren onder in de figuur zijn nog maar net begonnen aan een daling. Daarmee is ook hier sprake van onduidelijkheid.
De conclusie is dat er een correctiefase is ingezet, die nog niet voorbij is, en de kant waarin de uiteindelijke uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken gaat plaatsvinden is nu nog niet te duiden. Opnieuw, geen helder beeld.

Het Goud (figuur 8)


December was wel positief voor de prijs van het goud. In feite is het beeld, dat wij u in figuur 8 laten zien, misschien wel het meest heldere beeld van alle acht grafieken, die wij in deze editie van de Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken hebben getoond. Want hier is duidelijk sprake van een correctiepatroon dat haar voltooiing nadert met als meest waarschijnlijke vervolg een uitbraakEen koerssprong, die optreedt als een aandeel een bepaald koerspatroon verlaat of een belangrijke trendlijn doorbreekt. Copyright Vladeracken omhoog. De eerste, te nemen grens is US$1.850 per troy ounce met vlak daarboven nog US$1.920 per troy ounce. Maar ook hier geldt, eerst zien, dan geloven, want voor hetzelfde geld valt de inflatieverwachting uiteindelijk wereldwijd terug in de komende weken en komt er een oplossing voor de discussie met President Putin, en dan is de steun op US$1.740 waarschijnlijk niet veilig.

Beleggen bij Vladeracken

Wij hebben het in de inleiding al enigszins weergegeven, het was een mooi jaar, maar geen uitzonderlijk jaar wat ons betreft. De meeste modellen hebben de doelstellingen gehaald, maar met name onze aandelenselectoren (Benelux èn Europa) hebben dit jaar een tegenvallend resultaat laten zien. Beide modellen gelden als offensief en dan is een rendementDe uiteindelijke opbrengst van een belegging. Bij aandelen bestaat het uit het dividend vermeerderd of verminderd met het koers-resultaat. Copyright Vladeracken van 11,2%, resp. 5,9% netto mooi, maar niet als men dat afzet tegen de AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken (27,8%) en de EuroStoxx 50Een van oorsprong door de Dow Jones Corporation samengestelde index waarin de 50 grootste Europese beursgenoteerde ondernemingen zijn opgenomen. Copyright Vladeracken Index (21,0%). De reden is bekend, wij zijn te vroeg uit de tech-aandelen gestapt, terwijl de steeds maar terugkerende Covid-problemen het herstel van de meer klassieke aandelen steeds weer heeft uitgesteld. In deze twee modellen zijn wij daarom nog niet volledig belegd en bestaat bovendien het stuk dat wel belegd is, uit aandelen die weliswaar zeer goedkoop zijn, maar die nog aan de weg omhoog moeten gaan beginnen. Wat in het vat zit verzuurt niet kan men zeggen, maar dat verandert niets aan de matige prestaties van deze modellen voor het jaar 2021. Gelukkig volgen veel van onze beleggers ook het Prijs

Rest ons daarmee u nogmaals een gelukkig nieuwjaar en een gezond en voorspoedig 2022 toe te wensen.

Tabel 1 Resultaten Vladeracken-modellen *

Risico profiel Methode 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021
Jaar doel
Zeer defensief Pensioenportefeuilles 2,9 % -/-10,7 % 5,7 % -/-7,4 % 9,7 % -/-0,2 % 4,5 % 4 %
Matig / fondsen Fund Selector -/- 1,5 % 1,1 % 5,5 % -/-5,4 % 13,9 % -/-7,2 % 11,5 % 5 %
Matig Mix aandelen / obl. 16,2 % -/-3,4 % 10,7 % -/-6,7 % 17,0 % 0,0 % 10,3 % 5 %
Normaal aandelen PRIJS<Waarde 23,2 % 0,2 % 12,5 % -/-23,1 % 22,6 % -/-3,3 % 35,4 % 8 %
Actief aandelen Benelux Selector 27,3 % 0,1 % 23,7 % 0,6 % 22,4 % 5,8 % 11,2 % 8 %
Europa Selector 22,9 % 4,2 % 8,2 % -/-21,0 % 15,4 % 15,2 % 5,9 % 8 %
Benchmark AEX IndexEen gemiddelde van de 25 meest verhandelde en grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Opties op de AEX Index zijn van het Europese type. Copyright Vladeracken 4,1 % 9,4 % 12,7 % -/-10,4 % 23,9 % 3,3 % 27,8 %
EuroStoxx 50Een van oorsprong door de Dow Jones Corporation samengestelde index waarin de 50 grootste Europese beursgenoteerde ondernemingen zijn opgenomen. Copyright Vladeracken 3,9 % 0,7 % 6,5 % -/-14,3 % 24,8 % -/-5,1 % 21,0 %

* Het gaat hier om het netto behaalde rendementDe uiteindelijke opbrengst van een belegging. Bij aandelen bestaat het uit het dividend vermeerderd of verminderd met het koers-resultaat. Copyright Vladeracken, ná alle kosten. Voor oudere cijfers verwijzen wij u naar onze website.

De volgende uitgave van de Technische BeleggerEen maandblad dat de ontwikkelingen op de wereldwijde effectenmarkten analyseert en becommentarieert uitgaande van de Technische AnalyseEen vorm van markt analyse die uitgaat van vraag en aanbod en handelsvolume, waarbij men met behulp charts en formules gebaseerd op marktgegevens probeert vast te stellen in welke fase van haar ontwikkeling de markt zich bevindt. Copyright Vladeracken. Het wordt uitgegeven door Vladeracken BV en wordt gratis aan haar klanten ter beschikking gesteld. Copyright Vladeracken verschijnt op maandag 31 januari 2022.

Meer informatie over vrijwel alle effectentransacties, welke wij in de portefeuilles van onze cliënten hebben uitgevoerd en andere beleggingsoverwegingen, welke uit onze dagelijkse analyses voortvloeien, treft u aan op onze websites, www.vladeracken.nl & www.todaysgroup.nl.

Blog, Twitter & Linked-In
Op de website www.vladeracken.nl en sinds november 2020 ook op www.todaysgroup.nl kunt u onder “Onze Research” artikelen vinden over de effecten waarin wij al dan niet beleggen evenals een wekelijkse update van onze beleggingsvisie. Wie zich aanmeldt als volger (Twitter) of wie zich in het Linked-In-netwerk opgeeft als contact van G.K. van Dommelen, wordt vervolgens doorlopend van nieuwe publicaties op de hoogte gebracht.

Reeds besproken onderwerpen:

Algemeen

Onze ESG-politiek

– Hoe spreken de statistieken over 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 en voor 2020?

– Onze macro-economische- en rentevisie

– De Japanse beurs

– De aandelenbeurzen in de BRIC-landen

Aandelen

– Vastgoed: Corio, Unibail-Rodamco (incl. handelsdagboek t/m juli 2018), Wereldhave

– Aandelen: Aalberts, AB Inbev, Alten, Andritz, Aquafil, Arcadis, Atos, Avio, BAM, Bourbon, CGG Veritas, Colruyt, Falck Renewables, Fugro, Hannover RE, Heineken (Holding), Hermès, ING, Koninklijke Olie, MTU Aero Engine, Nokian Renkaat, Novo Nordisk, Oeneo, Philips, Prosegur, Prosegur Cash, Saipem, Samsung, SAP, SBM Offshore, Schneider Electric, Sligro, Talanx, Unilever, Technip, Tenaris, Vallourec, Volkswagen

– Afdekken van aandelenrisico’s m.b.v. calls, puts, short sprinters en short trackers met een hefboomMen laat een gulden meermaals zijn invloed uitoefenen ten opzichte van de standaard investering. Dit kan bijvoorbeeld door in plaats van één aandeel, voor dat zelfde geld meerdere opties op dat aandeel te kopen. Zie voor een formule onder Leverage. Copyright Vladeracken

Overige onderwerpen

– Goud, Palladium, Platina en Zilver, de Amerikaanse Dollar, de Australische Dollar, het Britse £, de Japanse ¥en, de Noorse kroon, de Zwitserse Franc, de BRIC Valuta en een BRIC Valuta noteNaast normaal schuldpapier wordt hiermede ook gedoeld op effecten op grondstoffen of andere onderliggende waarden waarbij in het product een obligatiecompenent is verwerkt. Copyright Vladeracken, de Russische Roebel en Alpha creëren met valutamanagement

– Volatility, handelssytemen, derivaten, ETF’s, Fund Selector, TCO

– TA Indicatoren zoals Woodies CCI, Martingale, de Coppock Indicator en het Hindenburg Omenvan James R. Miekka. Het is een patroon uit de Technische Analyse. Miekka wilde daarmede een market crash voorspellen. Het bestaat uit een combinatie van een aantal indicatoren: 1. Het 52-weeks Voortschrijdend Gemiddelde van de New HighsHet aantal aandelen waarvan de slotkoers hoger is dan alle slotkoersen van het betreffende aandeel in de voorafgaande 12 maanden. Copyright Vladeracken en de New LowsHet aantal aandelen waarvan de slotkoers lager is dan de slotkoersen van datzelfde aandeel in de voorafgaande 12 maanden. Wanneer zich een downturn voordoet in de DJIA en het aantal New Lows is meer dan 400 als de markt weer keert, dan moet men er rekening mee houden, zo heeft Mike Burke vastgesteld, dat men te maken krijgt met een dubbele bodemDieptepunt in de koersontwikkeling. Men onderscheidt onder andere de dubbele, de triple, de broadening, de V en de extended bodem. Eén van de manieren om de aanwezigheid van een bodem vast te stellen is de volgende regel: iedere koers welke voorafgegaan wordt door drie hogere en gevolgd wordt door twee hogere slotkoersen, kan beschouwd worden als een bodem. Copyright Vladeracken waarvan de tweede bodemDieptepunt in de koersontwikkeling. Men onderscheidt onder andere de dubbele, de triple, de broadening, de V en de extended bodem. Eén van de manieren om de aanwezigheid van een bodem vast te stellen is de volgende regel: iedere koers welke voorafgegaan wordt door drie hogere en gevolgd wordt door twee hogere slotkoersen, kan beschouwd worden als een bodem. Copyright Vladeracken lager zal liggen dan de eerste. Blijft het aantal New Lows onder het getal van 400 dan heeft men te maken met een enkelvoudige bodemDieptepunt in de koersontwikkeling. Men onderscheidt onder andere de dubbele, de triple, de broadening, de V en de extended bodem. Eén van de manieren om de aanwezigheid van een bodem vast te stellen is de volgende regel: iedere koers welke voorafgegaan wordt door drie hogere en gevolgd wordt door twee hogere slotkoersen, kan beschouwd worden als een bodem. Copyright Vladeracken. Men hanteert in dit verband vuistregels. Als het aantal New Lows op de NYSE het getal 40 overschrijdt gedurende enkele dagen dan betekent dit dat de markt zich in een daling bevindt. Voor de NasdaqNational Association of Securities Dealers Automated Quotations. De Amerikaanse nationale schermenbeurs. Copyright Vladeracken gaat men uit van een getal van 70. Copyright Vladeracken op de New York Stock Exchange moeten beide groter zijn dan 2,2% van het aantal fondsen verhandeld op de genoemde beurs. Later werden er veranderingen aangebracht in deze regel. Men ging spreken van 2,5% en vooral van 2,8%, maar in het laaatste geval betrof het niet het totaal aantal verhandelde fondsen maar de som van de stijgers en dalers. Hiermede werd ingespeeld op een veel voorkomende kritiek omdat in het totaal aantal verhandelde fondsen zich ook veel fondsen zouden bevinden waarvan slechts sporadisch een koers werd vastgesteld; 2. Het kleinste van deze getallen moet groter zijn dan 75. Deze regel lieten latere analisten vallen, omdat hij eigenljk al besloten ligt in de eerste. Indien er 3200 tot 3300 fondsen in totaal verhandeld worden is 2,2% net iets minder dan 75; 3. Het 10-weeks Voortschrijdend Gemiddelde van de New York Stock Exchange Composite moet stijgend zijn. Miekka heeft calibraties uitgerekend ten behoeve van andere beurzen zodat deze ook kunnen worden gebruikt; 4. De McClellan Oscillator Het verschil tussen een kortere termijn gemiddelde van een koers met dat van een langere termijn gemiddelde van dezelfde koers. Copyright Vladerackenis negatief; 5. De nieuwe 52-weeks New High is niet groter dan 2 maal de nieuwe 52-weeks New Low. Als alle vijf criteria op een en dezelfde dag voldoen aan bovenstaande eisen dan is er sprake van een niet-geconfirmeerd Hindenburg Omen. Er sprake van een geconfirmeerd Hindenburg Omen als zich binnen 36 dagen een tweede Hindenburg Omen voordoet. Er is vastgesteld dat dit patroon sinds 1985 in slechts 24% van de gevallen een crash voorspelde. Wel werd iedere crash voorafgegaan door een Hindenburg Omen. In 41% werd het signaal gevolgd door een “˜panic Sell Off’. In 71% van de gevallen volgde een daling van de beurs met tenminste 5%. In minder dan 5% bleek het signaal niet gevolgd te worden door een negatieve beurs. Copyright Vladeracken

Obligaties

– Eurobonds, Euro TreasuriesSchuldpapier van de Amerikaanse overheid uitgegeven door het Bureau of Public Debt. Men onderscheidt Treasury bills, Treasury notes, Treasury bonds en TIPS. Copyright Vladeracken, staatsobligaties van de “PIGS”-landen, van Italië en van Nederland

Bedrijfsobligatiefondsen, rentegroeifondsen en trackers zoals Lux-O-Rent, Carmignac Global Bond, First Trust Factor FX Fund, ING Renta Grf, JPM Global Bond Opportunity, Lyxor SGI Double Short Bund, ProShares Ultra Short Treasury en het Robeco Global Dynamic Duration Fund

– Credit Linked Notes, Floored en Reversed Floaters en Inflatielinkers en de HICP Inflatie Index en Steepeners van Aegon, BNG, Deutsche (Post)Bank, Ned. Waterschapsbank, NIBC, Rabobank en RBS en Hybride en variabele renteobligaties van Linde

High yield en bedrijfsobligaties van Altice, Amaliawolde, Bombardier, Cirsa Gaming, Clondalkin, ConvaTec Healthcare, FCE Bank, FGA Capital, Findus Group, Gazprom, Gazprombank, Heidelberg Zement, ING, Servus, Stork TS, Sunrise en Volkswagen.

Memory Coupon Notes op Aegon, Arcelor Mittal, Philips & Royal Dutch.

– MKB Obligaties van Air Berlin, Enterprise Holdings, German Pellets, KTG Agrar, Praktiker, Rickmers en TRFI Funding.

– Achtergestelde en/of perpetuele obligaties en effecten van Achmea, Aegon, ASR, Casino Guichard, Credit Agricole, Depfa, Friesland-Campina, Fürstenberg, ING, Rabobank, SNS Reaal, SRLev, Tennet, Tier 1, 2 of 3? en CocoCOntingent COre tier-1 effecten, ook wel COntingent COnvertible genoemd. Achtergestelde obligaties met een vaste rente die niet meetellen bij het kernkapitaal maar die in tijden van nood automatisch omgezet worden in aandelen. Copyright Vladeracken’s

– Range Accrual Notes van de EIB en RBS

– Obligaties in een wereld van stijgende rentes, Lyxor Daily Double Short BundDit is een Duitse hypothetische obligatie met een coupon van 6% en een resterende looptijd van 8,5 tot 10,5 jaar. Op de Eurex worden futures op deze obligatie verhandeld en op deze futures zijn turbo’ s verkrijgbaar. Copyright Vladeracken ETF, ProShares Ultra Short 7 – 10 en 20 years TreasuriesSchuldpapier van de Amerikaanse overheid uitgegeven door het Bureau of Public Debt. Men onderscheidt Treasury bills, Treasury notes, Treasury bonds en TIPS. Copyright Vladeracken ETF

Wet- en regelgeving

Cliëntclassificatie en Vermogensbeheer, Privacy policy, Total Cost of Ownership, SRI, corporate Governance en Ethiek, ESG en SFDR

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.